felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Megháromszorozódott a Földet érő meteoritbecsapódások száma

Megháromszorozódott a Földet érő meteoritbecsapódások száma

Megháromszorozódott a Földet érő meteoritbecsapódások száma az elmúlt 290 millió évben a korábbi időszakhoz képest.

A Science című tudományos lapban megjelent tanulmány eredményeire a Hold becsapódási krátereinek elemzése révén jutottak kutatók. A Földet és a Holdat hasonlóan gyakran érték meteoritok, a Földön azonban alig találhatók erre utaló nyomok az erózió miatt.

A Hold felszínét több száz becsapódási kráter tarkítja. A Földön ellenben csak 190 ilyen kráter ismert, egy kivételével ezek mindegyike kétmilliárd évnél fiatalabb. Csak a Dél-Afrikában lévő Vredefort-kráter idősebb: 2,02 milliárd éves. Ennek oka az erózió, az üledéklerakódás és a lemeztektonika, melyek a becsapódások maradványait elhordják, elfedik, illetve eltűntetik. Emiatt hiányosak a történelmi ismeretek az ilyen eseményekről.

Így viszonylag kevés olyan kráter ismert, amely 650-300 millió évvel ezelőtt keletkezett.

“Még kevesebbet tudunk a korábbi, Földet érintő becsapódásokról és nehézkes módszerekkel, nagyon aprólékosan kell keresni, hogy erre utaló nyomokat találjunk.” – mondta Christian Köberl, a bécsi Természettudományi Múzeum igazgatója, a Bécsi Egyetem kutatója.

Dél-Afrikában és Ausztráliában 2,5-2,5 milliárd évvel ezelőtt történt erőteljes becsapódások utolsó nyomaiként kilökődési lerakódásokra bukkantak. Ezeken a területeken apró, néhány milliméteres nagyságú golyócskákat találtak, amelyek a meteroitokra jellemző platinafémeket, például irídiumot tartalmaznak.

“Ezeknek a becsapódásoknak a kráterét még nem találták meg és valószínűleg nem is fogják.” – mondta Köberl.

A közvetlen bizonyítékok hiánya miatt a torontói Egyetem tudósa, Sara Mazrouei vezette kutatócsoport a Földet érő becsapódások gyakoriságának megismeréséhez a Holdat vette tükörképül. A Hold felszínéről a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter nevű szondájának infravörös felvételei alapján becsülték fel 111 legalább tíz kilométeres átmérővel rendelkező, viszonylag fiatal holdkráter korát.

Az eredmények szerint a Holdon – így a Földön is – a 290 millió évvel ezelőtti időszak óta jóval több meteoritbecsapódás történt, mint korábban.Tehát az, hogy lényegesen kevesebb kráter ismert a 650-300 millió évvel ezelőtti korból, azért van, mert kevesebb volt a becsapódás.

A kutatók szerint a még régebbi, Földet ért meteorit-becsapódások nyomait valószínűleg a gleccserek törölték el, amelyek a globális eljegesedés több fázisában – 2,5 milliárd éve, 720 millió éve és 650 millió éve – az egész Földet beterítették.

Forrás: MTI – APA – origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up