felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Hatalmas üreget találtak egy antarktiszi gleccser alatt

Hatalmas üreget találtak egy antarktiszi gleccser alatt

Rendkívül aggasztó felfedezést tettek amerikai kutatók az Antarktiszon. A Föld egyik legnagyobb gleccsere, a Florida-méretű Thwaites alatt fedeztek fel egy irgalmatlanul hatalmas lyukat:

A Thwaites-gleccser az Antarktiszon

az üreg, amit a NASA bolygókutatói fedeztek fel, tíz kilométer hosszú, négy kilométer széles és 350 méter magas. Az elmúlt három évben keletkezhetett, a beszivárgó sós tengervíz olvaszthatta ki. A kutatók számításai szerint 14 milliárd tonnányi jég olvadt el itt nagy titokban.

A képen a ferde zöld téglalapban középtájon figyelhető meg a vörös színnel jelzett üreg feltűnése és növekedése. A téglalap bal alsó sarkában a gleccser olvadása, a letöredező jégtáblák mozgása, olvadása látható

Ez pedig tragikus hír, mert az ilyen üregek hatására a gleccserek gyorsabban olvadnak, mert folyamatosan meleg, sós tengervíz áramolhat alájuk. Minél nagyobb az üreg, annál komolyabb a hatás. Márpedig ha a Thwaites elolvadna, az önmagában 65 centivel emelhetné a globális tengerszintet.

A Thwaites-gleccser tenger felőli vége

“Évek óta gyanítjuk, hogy a Thwaites nincs szilárd összeköttetésben a talajjal” – mondta Eric Rignot, a tanulmány társszerzője. Új műholdak segítségével azonban most először lehetségessé vált pontosan megmérni a gleccserek változásait és az üreg kiterjedését. A NASA műholdjai 2010 óta nagyfelbontású radarokkal figyelik a gleccsereket.

Forrás: MTI -444.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up