felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Nagy kőzetbolygót fedeztek fel a Naprendszer közelében

Nagy kőzetbolygót fedeztek fel a Naprendszer közelében

Nagy méretű kőzetbolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül, de ahhoz viszonylag közel a Genfi Egyetem kutatói.

Háromszor akkora lehet, mint a Föld

A bolygó tömege a Föld háromszorosa, a Naprendszertől nyolc fényévnyi távolságra kering a Gl411 nevű csillag körül. A kutatók felfedezésükről az Astronomy and Astrophysics című szaklapban számoltak be.

“Az általunk felfedezett Gl411b bolygó a Naprendszerünk közelében lévő eddig ismert harmadik legközelebbi exobolygó.” – nyilatkozta Rodrigo Diaz, a Buenos Aires-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Közelsége és fényessége alapján a jövőbeli óriásteleszkópokkal, például az európai Rendkívül Nagy Teleszkóppal (ELT, Extremely Large Telescope) végzett vizsgálatok ideális célpontja lehet a bolygó, ezekkel megvizsgálható lesz a légköre.

Sophie segítsége nélkül nem lehetett volna felfedezni

Az új exobolygót egy olyan projekt keretében fedezték fel, melynek során úgynevezett vörös törpéknél kerestek bolygókat. Ezeknek a kicsi, de nagyon gyakori csillagtípusoknak a tömege a Nap tömegének a fele.

A felfedezést egy olyan mérőműszer segítségével végezték, amelyet részben a Genfi Egyetem fejlesztett kia Sophie nevű spektrográf segítségével. Ez a műszer, amely mintegy 12 éve működik, az Observatoire de Haute Provence 193 centiméteres teleszkópján helyezkedik el. Ezzel a teleszkóppal fedezte fel Michael Mayor 1995-ben az első exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli planétát.

Miközben a Sophie segítségével több év alatt 155 különböző időpontban végeztek nagyon pontos méréseket a Gl411 nevű csillag sebességére vonatkozóan, bizonyítani tudták a bolygó jelenlétét, és következtetni tudtak a tulajdonságaira.

Nem valószínű, hogy élet lenne a felszínén

A Gl411b nagy valószínűség szerint 13 nap alatt kerüli meg központi csillagát. Ez alapján valószínűleg még közelebb található saját csillagához, mint a Naphoz legközelebbi bolygó, a Merkúr. Bár a Gl411 lényegesen hűvösebb, mint a Nap, a körülötte keringő exobolygón mégsem lehetséges az élet.

A bolygót 3,5-szer több energia éri csillagából, mint amennyit a Föld kap a Napból. A Gl411b-n uralkodó körülmények leginkább a Vénuszéhoz hasonlítanak, nem a Földéhez.

Forrás: origo.hu – MTI – sda

 

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up