felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Befecskendeztek egerek szemébe egy anyagot, utána 10 hétig láttak a sötétben is

Befecskendeztek egerek szemébe egy anyagot, utána 10 hétig láttak a sötétben is

Egy kísérlet keretében amerikai és kínai kutatók olyan nanorészecskéket fecskendeztek az egerek szemébe, ami átkonvertálta nekik az infravörös fényt látható fénnyé.

Nehéz elsőre eldönteni, hogy rendkívül izgalmas vagy inkább félelmetes az a kísérlet, amelynek eredményéről nemrég számoltak be a Kínai Tudományos és Technológiai Egytem, valamint a Massachusettsi Orvosi Egyetem tudósai. A Cell beszámolója szerint a kutatóknak sikerült olyan nanorészecskéket fecskendezni az egerek szemébe, amelynek köszönhetően képessé váltak arra, hogy szabad szemmel lássák az infravörös fényt. Azt, ami szabad szemmel láthatatlan. Erre már önmagában is felkapja a fejét az ember, kiderült azonban az is, hogy ugyanezzel az eljárással az embereken is alkalmazható lenne a technológia.

Az egerek szemébe fecskendezett nanoanyagról az is kiderült, hogy nagyjából 10 héten át fejti ki hatását, és semmilyen komolyabb mellékhatása nincs. Vagyis ha egyszer valaki megkapja az “injekciót”, nem marad örökre infravörös a látása. A kutatók szerint az emberek szeme nem tér el annyira az egerekétől, hogy a módszer ne működne.

A látható fény hullámhossza az egerek számára ugyanúgy a 380 és a 740 nanométeres tartományba esik, így a 800 nanométerestól 1 mm-es hullámhosszúságú infravörös fényt szabad szemmel már nem, csak valamilyen technológiai eszköz segítségével láthatjuk. A hőkamera például az emberi szem számára is látható tartományra konvertálja át a fényt, így nézhetjük meg például azt, hogy egy épületen hol szökik el a hő. A kutatók szerint a mostani kísérlet ugyanilyen eredményt ad, azzal a különbséggel, hogy így már nincs szükség semmilyen kütyüre ehhez.

A folyadékot közvetlenül a szembe fecskendezték bele, ahol a speciális “horgonyok” segítségével közvetlenül a fotoreceptorokhoz kapcsolódtak. (A fotoreceptorok konvertálják a látható fényt idegi jelekké.)

A folyadék a beérkező infravörös fényt (kb. 980 nm hullámhosszúság) is látható fénnyé (kb. 535 nm hullámhosszúság) konvertálta, az egerek ezt is képesek voltak érzékelni. Ennek köszönhetően zöld fényt láttak, ami olyan, mint amikor valaki egy éjjellátó eszközt tesz a szeme elé.

A kísérletben számos tesztet végeztek el a tudósok – az egerek agyhullámainak megfigyelésétől kezdve az Y alakú labirintusban végzett próbákig –, és mind azt igazolták, hogy a módszer hatásos. A kutatók szerint az ember számára ez nemcsak a “szuperlátást” hozhatja el, de segíthet azokon is, akiknek a vörös fény érzékelésével van problémájuk.

Bár az egerekben egy injekció után nem tapasztaltak semmilyen különösebb mellékhatást, azt egyelőre nem tudni, hogy egy hosszú távú terápia roncsolja-e a szemet.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up