felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Igen ritka épületet találtak az Avebury kőgyűrű belsejében

Igen ritka épületet találtak az Avebury kőgyűrű belsejében

A Stonehenge a világ leghíresebb körkörösen elrendezett kőtömbjeinek tömege, ám északi szomszédja, az Avebury nagy kőgyűrűje még hatalmasabb az emberi kéz alkotta építmények sorában. Utóbbi akkora, hogy két Stonehenge-méretű kőkör van belsejében. Az egyikben a régészek szerint egy társadalmi szempontból fontos kőkori ház állt.

Avebury déli belső körében bukkantak rá

A körülbelül ötezer éves Avebury Európa legnagyobb és legszebb történelem előtti emlékműveinek egyike a dél-angliai Wiltshire megyében. A nagy kőgyűrű és benne két kisebb kőkört magában foglaló őskori, nagyjából kör alakú árokkal és gyűrű alakú sáncra emlékeztető domborulattal határolt henge emlékmű Avebury faluban található.

A régészek most az egyik kőgyűrű belsejében egy kőkori házat találtak, és most azt próbálják meg kitalálni, hogy ennek milyen jelentősége lehetett. Az épület alapjaira Avebury déli belső körében bukkantak, amiből a kutatók arra következtettek, hogy ez az egykor faház jóval takarosabb, mint azok, amelyek a kőkorszak korai neolitikumából eddig előkerültek.

Avebury emlékművének belsejében jól látható a két kőkör

“Legtöbbször a korabeli emberek nem éltek ilyen szép, szilárd faszerkezetekben, amiből arra következtetünk, hogy az Avebury épületében bizonyára magasabb rangú társadalmi státuszúak laktak, és minden bizonnyal fontosabb származásúak.”  – mondta Joshua Pollard, a Southamptoni Egyetem archeológiai professzora a History.com-nak.
A kutatók legfrissebb eredményeiket az Antiquity tudományos szaklapban publikálták.

Fontos személyek élhettek a házban

Pollard és társszerzői úgy gondolják, hogy a területen élő, kőkorszaki emberek Aveburyt pont ennek az igen fontos háznak a tiszteletére emelhették.

“A hatalmas emlékmű szoros kapcsolatban állhatott azokkal az emberekkel, akik a kőkörben éltek és akiket nagy valószínűség szerint a neolitikus korban élők igen fontos alapítónak tekintettek.” – tette hozzá Polland professzor.

A régészek szerint így nézhetettt ki a ház

Az új felfedezés hatalmas váltás a korábbi elméletekhez képest. Amikor a régészek 1939-ben tanulmányozták a ház alapjait még úgy gondolták, hogy az egy középkori szerkezet helyszíne.Pollard és munkatársai azonban azzal érvelnek, hogy a ház alapjai és a környezetben fellelt tűzkő szerszám darabok és kerámiák másra utal a korai neolitikum időszakában.

Úgy vélik, hogy a házat valamikor időszámításunk előtt 3700-ban építhették, néhány évszázaddal azelőtt, mielőtt megépítették Avebury és Stonehenge kőkörét a mai Wiltshire megyében. A régészek megjegyzik azt is, hogy bár az Avebury és a Stonehenge a világörökség részét képezik,az Avebury sokkal kevésbé régészeti figyelmet kapott, mint jóval népszerűbb „testvére”, a Stonehenge.A jövőben Avebury északi belső körét szeretnék közelebbről megismerni, amelyben a most felfedezett ház kőkorszaki épületek ritka egy százalékát képviseli.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up