felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Most akkor hány bolygóból is áll a naprendszer?

Most akkor hány bolygóból is áll a naprendszer?

A csillagászat kétség kívül az egyik legizgalmasabb tudományág, ráadásul rengeteg a felfedezésre váró részlet. Ráadásul olyan, biztosnak hitt ismereteket is a feje tetejére állíthat ez a tudományág, ami mindannyiunkat meglephet!

Mennyi az annyi

Földrajz órán az iskolában a harmincas korosztály megtanulhatta, hogy a naprendszerben 9 bolygó kering. Ezek a Merkúr, a Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Uránusz, Szaturnusz, Neptunusz, és a Plútó. Ahogy nőttünk, úgy vált a Plútó státusza egyre ingatagabbá, míg végül kisbolygóvá minősítették, így pedig a naprendszer bolygóinak száma 8-ra csökkent.

Hogy valóban csak ennyi bolygó van-e a naprendszerben, azt nem lehet biztosan megmondani. Ennek oka, hogy a transzneptuni objektumok vizsgálata még nem teljes, sok csillagász egyetért abban, hogy érhetnek még minket meglepetések.

A Kuiper öv

A naprendszer 8 bolygóját, azok pályáját és a környezetüket igen jól ismerjük. De az is tény, hogy már a Marshoz eljutni is hatalmas kihívás, nem is beszélve a 4,5 milliárd kilométerre keringő Neptunuszról.

A Kuiper öv pedig még ennél is messzebb van, egészen pontosan a Neptunusz után elhelyezkedő kisbolygó övről van szó. A legismertebb objektumai közül sokan hallottunk már néhányról, mint a Plútó, az Eris, vagy éppen a Charon és a Styx. Azonban a legtöbb számunkra ismeretlen. A szakemberek ezzel szemben nagyon jó ismeretekkel rendelkeznek az övről. Távcsövek és számítások segítségével az is kiderült, hogy sokkal kevesebb objektumot tartalmaz az öv, mint az eredetileg gondolták.

Lehetnek bolygók is

A Kuiper öv kisbolygó öv, vagyis nincsenek benne akkora égitestek, melyek  megfelelnének az elvárásainknak, amiket a bolygók felé teszünk. Legalábbis eddigi ismereteink alapján. Azonban sorra derülnek ki olyan feltételezésekről is az ellenkezői, amiket  biztosnak hittünk, így pedig az sem elképzelhetetlen, hogy a Kuiper öv olyan objektumokat is tartalmazhat, amik bővíthetik az eddigi 8 naprendszeri bolygó sorát.

Forrás: koponyeg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up