felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Egy Tejútrendszeren kívülről származó csillagot találtak galaxisunkban

Egy Tejútrendszeren kívülről származó csillagot találtak galaxisunkban

A japán és kínai szakértők által felfedezett égitestről különös összetétele miatt gondolják, hogy nem saját csillagrendszerünkben keletkezett, hanem egy másik galaxisból “lophattuk el” azt.

A J112456.61+453531.3 katalógusjelű csillagot a LAMOST nevű égboltfelmérés során detektálták, amelynek keretében spektroszkópos mérésekkel kutatnak szokatlan összetételű égitestek után a szakértők. Már az első elemzések alapján kiderült, hogy csillag anyagában nagyon alacsony bizonyos elemek, például a magnézium mennyisége, ami szokatlannak számít a Tejútrendszer csillagainál.

A kutatócsoport ezért újabb vizsgálatokba kezdett a Subaru Teleszkóp egyik nagy erejű spektroszkópjával, hogy még részletesebben elemezhessék a csillag színképét. Az eredmények megerősítették, hogy a csillag anyagában valóban nagyon kevés a magnézium, ugyanakkor meglepően sok az európium, ami az univerzum legritkább elemei közé tartozik. Annyira kevés van belőle, hogy a becslések szerint a világegyetem anyagának minden tonnájára mindössze 500 mikrogramm európium jut.

A mérések tehát alátámasztották, hogy a vizsgált csillag színképéből adódó kémiai összetételi arányok egészen szokatlanok a Tejútrendszerben, de kozmikus szinten is nagyon ritkának számítanak. Hasonló csillagokat eddig csak a Tajútrendszer körüli törpegalaxisokban, például az Ursa Minorban és a Sculptor-törpegalaxisban azonosítottak a kutatók.

Az eredményekről beszámoló tanulmány szerzői ezért azt gyanítják, hogy a csillag egy olyan kisebb csillagrendszerből származhat, amelynek a Tejútrendszer legalább egy részét bekebelezte valamikor a távoli múltban. Hogy ilyen események történtek, arra több bizonyíték is van, a Tejútrendszert központja körül poláris pályán keringő, úgynevezett Sagittarius-áramlat csillagai például szintén egy egykori törpegalaxis kannibalizált maradványai. Ami a most felfedezett csillagot illeti, az szintén a központtól távol, a Tejútrendszer halójában található, ami szintén alátámaszthatja idegen eredetét.

Forrás: ipon.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up