felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A Himalája felé fordították a hidegháborús kémműholdakat, és valami nagyon nyugtalanítót vettek észre

A Himalája felé fordították a hidegháborús kémműholdakat, és valami nagyon nyugtalanítót vettek észre

Sokkal gyorsabban olvadnak a Himalája gleccserei, mint azt a kutatók eddig sejtették. Az 1975-ben mért jég mennyiségének ma már csupán 72 százaléka látható. A szakemberek szerint katasztrófa készülődik.

Kétszer olyan gyorsan olvadnak a Himalája gleccserei, mint negyven éve – derült ki a hidegháborús kémműholdak felvételeiből. A Science Advances friss számában megjelent tanulmány szerzői szerint a Mount Everestet is magába foglaló hegylánc jegének nagyjából egy százalékát veszíti el 2000 óta évente.

“Az olvadó jég mennyisége ijesztő, ám ami ennél is félelmetesebb, az az olvadás gyorsaságának a megkétszereződése.” – mondta Josh Maurer, a Columbiai Egyetem Föld Obszervatóriumának gleccserkutatója, a tanulmány vezető szerzője.

“A jégtömege miatt harmadik pólusnak is nevezett Himaláján az 1975-ben mért jég mennyiségének már csak a 72 százaléka látható.”

2000 óta évente mintegy 8,3 milliárd tonna olvad el, míg 1975 és 2000 között évente 4,3 milliárd volt az elolvadt jég mennyisége a kutatók szerint. A himalájai olvadás nem sokat emel a tengerszinten, mivel eltörpül a grönlandi és az antarktiszi olvadás mellett, de a térségben élő embermilliók jelenlegi és jövőbeni vízellátását veszélyezteti – mutatott rá Jorg Schaefer, az egyetem geokémikusa, a tanulmány társszerzője. “Katasztrófa készülődik a szemünk láttára”.

Fontos adatok hiányoztak a hegylánc gleccsereiről, amíg Maurer rá nem akadt az egykori kémműholdak sokáig titkosított 3D-s felvételeire, melyeket nemrég közzétettek az interneten. A képek alapján ki lehetett számítani, mennyi jég volt a Himaláján 1975-ben. Ezután más műholdképek segítségével a 2000-es és a 2016-os jégmennyiséget is kalkulálták. Korábbi kutatások a hegylánc egyes gleccsereit vizsgálták viszonylag rövid időszakokban, ez az első, amelyik 650 gleccser több évtizedes állapotváltozását elemezte – mondta Schaefer.

BBC azt írja, az 1970-es és 1980-as években zajlott titkos, Hexagon nevű amerikai projekt keretében 20 műholdat állítottak pályára a Föld körül, amelyek titokban felvételeket készítettek bolygónkról.

A tudósok éveken át keresték a gleccserolvadás okait, egyebek mellett vizsgálták a szennyezést és a csapadék változásait. Amikor azonban a hosszú távú adatokból láthatóvá vált a tendencia, megtalálták a főbűnöst: “világos, hogy ez a hőmérséklet, semmi más nem ilyen fontos.” – tette hozzá Schaefer. Maurer számítógépes szimulációval végzett ellenőrzést, a modell pedig ugyanolyan jégolvadást “jelzett előre”, mint amilyen az évtizedek alatt le is zajlott.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up