felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Két éve nem látott égi jelenségben gyönyörködhetünk ma este

Két éve nem látott égi jelenségben gyönyörködhetünk ma este

Égi jelenségekben júliusban sem lesz hiány, hisz egyre több meteort figyelhetünk meg, újra felettünk jár a Nemzetközi Űrállomás, július 16-án pedig részleges holdfogyatkozást láthatunk az égbolton, írja a National Geographic.

A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, mely során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Részleges holdfogyatkozásról pedig akkor beszélünk, ha a Hold csak részben lép be a Föld árnyékának belső részébe, és ilyenkor a Föld szürke árnyékot vet a Hold felszínének egy részére.

Legutóbb 2017. augusztus elején láthattunk hasonló, esti részleges holdfogyatkozást, ám akkor a Holdnak csak a negyede került árnyékba. A mostani jóval látványosabb lesz, kétharmadát fedi majd el a Föld árnyéka.

21 órától számíthatunk a már látható változásra, a részleges fázis 22:01-kor kezdődik, a teljes árnyék, amelyben a Hold színe vöröses-barna lesz, lágy kontrasztot képez majd a félárnyékban lévő fehéres részével.

A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, vagyis 65 százalékot, 23:30-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így közel 3 órán át tartó jelenségre készülhetünk.

A nyári égen a Hold alacsonyan jár, ami kedvez a fotósoknak, és mindenkinek, aki szeretné megörökíteni 16-án éjjel a látványos jelenséget. Bár nem lesz olyan sötét, mint teljes holdfogyakozáskor, de a jelenség csúcspontján már több csillagot is észlelhetünk majd, akár egy átlagos teliholdas estén.

Városból is látható és megfigyelhető lesz a részleges holdfogyatkozás, de minél kevésbé lakott településről szemlélődünk, annál pazarabb látványban lehet részünk. Számos helyen tartanak csillagászati bemutatót is. Mivel a nyári szünet egyik hétköznapjára esik a fogyatkozás, így számítanak az érdeklődőkre és látogatókra a különböző helyszíneken, mint például a Zselici Csillagparkban.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up