felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » 3 méteres “Napot” építettek a tudósok, aztán rákapcsolták az áramot

3 méteres “Napot” építettek a tudósok, aztán rákapcsolták az áramot

Az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem kutatói a napszél viselkedését tanulmányozták a Big Red Ball nevű eszközzel.

Az emberiség évezredek óta tanulmányozza a Napot, remélve, hogy jobban megértjük a bennünket körülvevő világot. Az égitesttel kapcsolatos első megfigyelések egészen az ókorra nyúlnak vissza, manapság pedig már szondákat is küldünk az 1,4 millió kilométer átmérőjű égitesthez.

A csillagunk legérdekesebb tulajdonsága, hogy a mágneses tere hatással van az egész Naprendszerre. Az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem kutatói emiatt szeretnék még jobban megismerni az égitestet, ezért úgy döntöttek, építenek egy saját, miniatűr Napot.

A Nature Physics című tudományos szaklapban megjelent tanulmányuk szerint a szerkezet csupán 3 méter átmérőjű, és első ránézésre olyan, mintha az emberi agyat próbálák volna behuzalozni. A Big Red Ball nevű készüléket a megépítés után héliummal töltöttek fel, majd plazmává alakították azt. A szerkezet közepére egy mágnest tettek, majd miután rákapcsolták az áramot, a plazma úgy kezdett el viselkedni, mint ahogy a Napban is.

Mindezt azért tették, hogy megértsék, hogyan alakul ki a napszél, és hogyan éri el a Földet a valóságban. A kísérletek során képesek voltak előállíani a Parker spirált, vagyis azt a mágneses mezőt, ami a Napból kiindulva csavarodik meg, és megy keresztül az egész Naprendszeren. Ezzel sikerült igazolniuk, hogy a plazmaáramlás hogyan hozza ezt létre.

Emellett azonosították a koronakidobódást is, ami egy hatalmas plazmakibocsátás. A szerkezeten belüli szondákkal azt is mérni tudták, hogy ezek hogyan mozognak és milyen gyorsan forog a plazma.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up