felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Feltalált valamit a mesterséges intelligencia, most eldőlhet, mennyire kezeljük a gépet “emberként”

Feltalált valamit a mesterséges intelligencia, most eldőlhet, mennyire kezeljük a gépet “emberként”

A Dabus nevű mesterséges intelligencia egy újfajta ételtároló dobozt, valamint egy speciális lámpát tervezett meg, de kérdés: kaphat-e ezekre szabadalmat a gép?

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre több területen találkozhatunk a mesterséges intelligenciával, ám egy közeledő újabb megjelenés minden eddiginél fontosabb lehet. A Financial Times alapján ugyanis a Dezeen azt írja, a világon először nyújtottak be szabadalmi kérelmet – Ryan Abbott és csapata a Surrey Egyetemről – egy mesterséges intelligencia nevében. Mindez azért is rendkívül érdekes lépés, mert ha a szabadalmi hivatalok bejegyzik a beadott dokumentumokat, azzal lényegében alkotóként ismerik el a gépet.

A szabadalmi kérelmet a jelentések szerint az Egyesült Királyságban, az Európai Unióban és az Egyesült Államok szabadalmi hivatalában is benyújtották. A Dabus nevű mesterséges intelligencia – amit az amerikai Stephen Thaler fejlesztett ki – egy új, műanyag ételtárolót, valamint egy speciális lámpát tervezett meg. Előbbi különlegessége, hogy képes megváltoztatni az alakját, míg utóbbi vészhelyzetben képes felhívni egy problémára a figyelmet.

A dolog kimenetele azért is lesz érdekes, mert az Egyesült Királyságban és az EU-ban jelenleg a szadadalmat csak “természetes személy” adhatja be, míg az USA esetében ezt “egyénként” fogalmazzák meg.

Abbott megfogalmazása szerint a szabadalmat azért nyújtották be, hogy végre tisztába lehessen tenni a törvényi szabályozását annak, ha a mesterséges intelligencia “áll elő” egy találmánnyal. Thaler egyébként két hónap alatt, szavak és képek segítségével tanította meg Dabust arra, hogy saját magától alkosson valamit.

A jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy a mesterséges intelligenciát feltalálóként kezeljék, és a szakemberek szerint a jövőben nem is várható, hogy ez a hozzáállás megváltozik.

A dolog azért is rendkívül izgalmas, mert itt egészen világosan felmerül a kérdés: kit tekintünk az igazi alkotónak? Dabust, a mesterséges intelligenciát, aki lényegében kitalálta és megtervezte a fentebb említett két eszközt, vagy a fejlesztőjét, aki nélkül Dabus – és így a találmányok – sem léteznének?

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up