felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Új szabályozás lép életbe Kínában, amellyel még szigorúbbá válik az ázsiai országban kiépített digitális diktatúra.

December 1-jével csakis úgy lehet majd mobiltelefont vásárolni a kínai állampolgároknak, ha a vevő arcát előtte beszkennelik – írja a Venture Beat. A döntést a kínai elektronikai és információtechnológiai minisztérium közölte, amely azt is megosztotta, hogy a szabályozás okán a kínai állampolgárok ezután nem cserélhetik le telefonszámaikat.

A hivatalos közlés alapján az új törvénnyel az ázsiai országban gyakori telefonos és internetes csalásokat igyekeznek visszaszorítani, illetve azt remélik, hogy így majd a visszaélések felggöngyölítése és a csalók elkapása is lényegesen könnyebb lesz. A kínai állampolgárok mindennapjait már most is nyomon követő rendszerek miatt az új szabályozás a hatalom dolgát is könnyíti, hiszen általa még több információt lehet begyűjteni a megfigyelt személyről.

Időközben a mindenkit pontozó kínai közösségi kreditrendszer tesztüzeme is nagyban zajlik, melynek algoritmusa bizonyos szempontok alapján dönti el, hogy ki a “jó” állampolgár és ki a “rossz”. Miközben a “jókat” előnyökhöz, kedvezményekhez juttatják vele, a “rosszakat” büntetik. A kínai államapparátusnak annyira tetszik a kreditrendszer, hogy a hírek szerint hamarosan a vállalkozásokra is keterjeszthetik.

Az igaz, hogy a telefonvásárláshoz sok országban igazolni kell a személyazonosságot, olyan viszont nem nagyon fordult még elő, hogy ehhez a felhasználó teljes arcának digitális fotóját is bekérték volna a szolgáltatók. Decembertől azonban ez is kelleni fog Kínában – és aztán ki tudja, mi lesz a következő.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up