felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Közeli képek jöttek a Holdon talált fura anyagról

Közeli képek jöttek a Holdon talált fura anyagról

A gélszerű anyagot egy kráter belsejében fedezte fel a Yutu-2 kínai holdjáró. Ezúttal közelebbről is meg lehet nézni, mire bukkant az eszköz.

Eddig csak messziről készült képeket láthattak az emberek arról a gélszerű anyagról, amelyet a Jade Nyúl 2 kínai holdjáró fedezett fel júliusban, a küldetés nyolcadik holdi napján. Az anyagra egy kráter belsejében talált rá az eszköz az égitest Földtől távolabb eső oldalán.

A kínai tudósok eleinte semmit nem közöltek a felfedezésről, és később is csak egy távoli, alig látható képet tettek közzé róla. Most változott a helyzet, ugyanis egy sokkal közelebbi fotó is van az anyagról, amely egyértelműen elüt a holdi talajtól. A felfedezés gyakorlatilag a véletlen műve: a szakemberek épp alvó módba helyezték volna a szerkezetet, amikor észrevették, hogy van valami előttük.

A tudósok azt feltételezik, hogy a meteorok becsapódása után keletkezett olvadt üveget látni a képen, de biztosabbat továbbra sem tudni. Az anyag mindenesetre nagy izgalomban tartja a kutatókat, akik a misszióhoz tartozó minden más projektet félretettek, hogy idejüket a furcsa anyag kémiai összetételének megfejtésére fordítsák.

A tudósok munkáját az is nehezíti, hogy az anyag egy kráterben van, a holdjárónak pedig szokatlanul ügyesen kell manőverezni, nehogy belepottyanjon. A Jáde Nyúl 2 (másik nevén Yutu-2) a Csang’o-4 küldetés keretében van fent, és ez az első olyan műszer, amely a Hold nem annyira ismert részén bolyong.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up