felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Bajban vannak a fizikusok, gyorsabban tágul a vártnál a világegyetem

Bajban vannak a fizikusok, gyorsabban tágul a vártnál a világegyetem

Izgalmas felfedezést publikált a csillagászati szakoldal.

Egy újabb publikáció és vizsgálati eredmények erősítik meg, hogy gond van a világ keletkezését leíró fizikai modellel, a sztenderd modellel, mert a világegyetem gyorsabban tágul, mint ahogy azt a modell engedné, írja a Csillagászat.hu. A kaliforniai Davis Egyetem kutatói a Hubble-távcsövet és a Keck Obszervatórium adaptív optikai rendszerét együtt használták három gravitációsan lencsézett kvazár megfigyelésére. A kutatók megpróbáltak kizárni minden torzító hatást, az adatfeldolgozást is vakon végezték.

A friss eredmény tovább erősíti azt a felismerést, hogy valami nem stimmel a kozmológia sztenderd modelljével. A megfigyelések szerint ugyanis a világegyetem kezdetben rendkívül gyorsan tágult, a tágulás ezután a sötét anyag gravitációja miatt lassult, ám jelenleg ismét gyorsulóban van a rejtélyes sötét energia hatására.

Chris Fassnacht, az UC Davis fizikaprofesszora azt mondja, ez válság a kozmológiában. A világegyetem tágulásának történetét a Hubble-állandó hagyományos méréseiből állították össze a kozmológusok, amelyek a távoli kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás (CMB), a 13,8 milliárd évvel ezelőtt bekövetkezett ősrobbanás maradványsugárzásának megfigyelésén alapulnak. Fassnacht azt mondja, „noha a Hubble-állandó valóban állandó a térben mindenütt egy adott időpontban, ám nem állandó az időben. Amikor tehát összehasonlítjuk a különböző módszerekből származó eredményeket, a távoli égitestekből származó régi értéket hasonlítjuk össze a lokális világegyetemen alapuló modern értékekkel.” Vélhetően tehát felül kel vizsgálni a sztenderd modellt az ellentmondás kiküszöbölésére.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up