felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Hadrendbe állt az új orosz csodafegyver, amilyen Putyin szerint senki másnak nincs

Hadrendbe állt az új orosz csodafegyver, amilyen Putyin szerint senki másnak nincs

Az Avangard szuperrakéta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint nukleáris töltettel is felszerelhető, a hangsebesség több mint hússzorosával repül és nincs védelmi rendszer, amely megállítaná.

Az orosz hadseregben hadrendbe állították pénteken a hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkal felszerelt Avangard rakétarendszert. Erről Szergej Sojgu védelmi miniszter tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt.

A fegyverrel 2004 óta folynak kísérletek. Leírása szerint az Avangard siklóblokkja a sűrű légrétegekben a hangsebesség több mint hússzorosával (óránként több mint 24 500 kilométerrel) képes repülni, a rakétaelhárítási rendszereket a haladási irányát és magasságát módosító manőverekkel meghaladva. A BBC hozzáteszi: az Avangard két megatonnás nukleáris töltetet képes célba juttatni.

Az Avangard létezéséről elsőként Vlagyimir Putyin orosz elnök tett említést a nyilvánosság előtt, a moszkvai parlament két háza előtt 2018. március 1-jén elmondott beszédében, ahol azt mondta: országa “legyőzhetetlen” és végtelen hatótávolságú új rakétát fejlesztett. Az Avangard tesztjéről korábban videó készült. Az amerikai katonai vezetés ugyanakkor szkeptikus az orosz technológiát illetően.

Az orosz védelmi minisztérium vezető testületének tavaly év végi ülésén Putyin közölte, hogy megkezdődött a rendszer sorozatgyártása. Az orosz vezető azt hangoztatta akkor, hogy az Avangard a Szarmat rakétákkal, valamint a Kinzsal és a Pereszvet rakétarendszerekkel együtt megsokszorozza az orosz hadsereg és flotta potenciálját, amivel “megbízhatóan és feltétlenül szavatolja Oroszország biztonságát a legközelebbi évtizedekre”. Most a héten ismét elmondta, hogy hazája az egyetlen ország, amelynek hiperszonikus fegyvere van, vagyis Oroszország a történelem során most először jár élen a világban egy teljes fegyverzetcsoport kifejlesztésében, míg korábban mindig csak kullogott az Egyesült Államok után.

A gyanú szerint az egyik új orosz csodafegyver felrobbanása miatt ugorhatott meg a gammasugárzás szintje egy orosz kistelepülésen a nyáron, amit az orosz állam először megpróbált eltitkolni. A Roszatom a baleset után sem hagyott fel a rendszer tesztelésével.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up