felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Vörös havat fotóztak az Antarktiszon

Vörös havat fotóztak az Antarktiszon

Néhány hete az ukrán antarktiszi Vernadszkij Kutatóbázis szakértői különleges látványra ébredtek: a környéket vöröses jég borította be – írja a ScienceAlert. A felvételek elsőre igen rémisztőnek tűnhetnek, és bár nem egy mészárlás történt a térségben, valóban egy aggasztó folyamat áll a háttérben.

A jelenséget Andrej Zotov, az Ukrán Tudományos Akadémia munkatársa örökítette meg. A szervezet szerint a különleges színért egy alga, a Chlamydomonas nivalis elszaporodása tehető felelőssé.

A zöldmoszatok közé tartozó faj gyakori a jeges és havas környezetekben. A téli időszak alatt a parányi organizmusok alvó állapotban vannak, amikor azonban elég meleg lesz az idő, a napfény és az olvadékvíz segítségével gyorsan virágozni kezdenek.

A fiatal moszatok a fotoszintézis miatt zöld színűek, idővel azonban új, a fennmaradást segítő módszerek fejlődnek ki bennük.

Az idősebb algáknak egy második sejtfala is van, ami már narancssárga vagy vörös színt eredményez. Az organizmusok átalakulásukkal több hőt képesek elnyelni, ami tovább melegíti a környezetüket.

A kutatók úgy gondolják, hogy a hasonló algavirágzások, melyek a globális felmelegedések miatt egyre gyakoribbak, nagyban hozzájárulnak a jég és a hó olvadásához.

Forrás: 24.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up