felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Orbán: 30 milliárdba is kerülhet a katonai akció

Orbán: 30 milliárdba is kerülhet a katonai akció

Orbán Viktor Magyarország érdekének nevezte, hogy Németországgal és Olaszországgal együtt részt vegyen az Iszlám Állam elleni katonai akcióban. A miniszterelnök egyebek között erről beszélt a nagyköveteknek tartott eligazításon, amelyet mostantól kezdve félévente tartanak majd.

Továbbra is fennáll az elvárás a magyar külpolitikával szemben, hogy alkalmazkodjon az új világrendhez, és értse meg azt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Külügyminisztériumban rendezett rendkívüli nagyköveti értekezleten.

Nincs olyan, hogy nyugati nyitás

Önálló külpolitikát folytatni sokszor kényelmetlen lehet, de ezzel Orbán Viktor szerint meg kell barátkozni. Megjegyezte, találkozott olyan nagykövetekkel, akiknek probléma, hogy most nem kedvelik őket az állomáshelyükül szolgáló országban, mert egyértelművé kellett tenniük, hogy Magyarország bizonyos ügyekben nem ért egyet az adott állammal.

Értelmetlennek tartja a nyugati integráció szembeállítását a keleti vagy a déli nyitással a miniszterelnök, mert „Magyarország a Nyugat része”. Orbán Viktor úgy fogalmazott, nincs olyan, hogy „nyugati nyitás”, Magyarország ugyanis a Nyugat része, ezért a nyugati integráció szembeállítása a keleti vagy például a déli nyitással, minden értelmet nélkülöz.

Nemzeti érdek

A nyugati integráció leglátványosabb részének a kormányfő jelenleg a nyugati katonai koalíciókban való részvételt tartja. Megerősítette, hogy beterjesztik a parlament elé azt a javaslatot, amelyben kezdeményezik, hogy Magyarország csatlakozzon a nyugati katonai koalícióhoz az Iszlám Állammal szembeni küzdelemben. Az akció, mint mondta, akár 30 milliárd forintba is kerülhet.

Orbán Viktor kitért a közép-európai együttműködésre is, kijelentette, hogy a közép-európai sorsközösség majdnem olyan fontos Magyarországnak, mint saját nemzeti érdekei, és a magyar külpolitikai doktrína alapja továbbra is a magyar nemzeti érdek.

A nagyköveteknek azt ajánlotta, keressék azokat a pontokat, amelyekkel a Magyarország sorsának szempontjából meghatározó országokat érdekeltté tudják tenni Magyarország sikerében.

Kereskedői dörzsöltség

Közelebb kell menni a realitásokhoz, most nem értelmiségi, hanem kereskedői dörzsöltségre van szükség – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint egy elvileg tartható álláspontot kell képviselni, de egyúttal szolgálni kell a gazdasági, kereskedelmi érdekeket is. Ebben a Nyugat több országa sokkal jobb, a magyarok elmaradnak tőlük – vélekedett.

Orbán támogatja az Iszlám Állam elleni katonai akciót.

Orbán Viktor szerint „nem a folyamatok professzoros átlátásának képességével kell kitűnni a mezőnyből”, hanem amikor a gazdasági következtetéseket kell levonni, ott van szükség a dörzsöltségre, tudásra, felkészültségre.

A magyar külpolitikának mindig volt egy elitista vonulata, ami nagy erénye volt, hiszen a legfelkészültebb emberek jöttek a Külügyminisztériumba dolgozni, de ugyanaz a minőségi tudás értékes, ami korábban, hanem egy más természetű minőségi tudás – mondta.

Ukrajna, Oroszország

Elhúzódó konfliktust valószínűsít a miniszterelnök Ukrajnában, amelynek stabilitását, területi integritását Magyarország alapvető érdekének nevezte a nagyköveti tanácskozáson. Mint mondta, Magyarország és Oroszország között mindig kell lennie valaminek.

Elhúzódó konfliktust valószínűsít a magyar kormányfő.

Oroszország esetében szerinte arra van szükség, hogy Magyarország világossá tegye, nem ellenséges ország, másrészt “pontosan kell fizetni, mert mi vagyunk a vevők”. Orbán Viktor megjegyezte ugyanakkor: “megvan a véleményünk arról, amit az oroszok csinálnak”, és Magyarország nem tud lemondani a nemzetközi jogi tiszteletéről.

10440718_991172607582179_6407038299131377018_n

Irány Dél felé

A keleti nyitás megtörtént, „a kapu ki van nyitva”, így most egy másik irányba, Dél felé kell fordulni. A kormányfő Afrikát és Latin-Amerikát említette a déli nyitás meghirdetésekor. Afrikáról azt mondta, ha sikerül stabilizálni a kontinenst, akkor az nagy lehetőség lesz a világgazdaságnak.

Az idei külpolitikai program még elsősorban Ázsiára irányul, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már megkezdi a déli nyitáshoz szükséges utakat, és 2016-ban már a kormányfői külpolitikai látogatások is ezeket a térségeket érintik.

Három reláció

Mindig három relációt kell mérlegelnie a magyar külpolitikának, amikor döntéseket hoz. A kormányfő szerint Németország, Oroszország és Törökország szempontjait mindig figyelembe kell venni.

Törökországról azt mondta, hogy az egyik erős nagyhatalom a térségben, Ankara balkáni politikája nem fog változni, éppen ezért fontos volt a török kormányfő februári látogatása.

Hátrébb kell tolni

A miniszterelnök szerint hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy nem teljesen esnek egybe Magyarország és az Egyesült Államok érdekei, ma vannak viták a két ország között, de ebből nem kell szükségszerűen konfliktusnak származnia. „Az ideológiai kérdéseket nem kell feszegetni”, ezeket hátrébb kell tolni, és az együttműködés területeire kell koncentrálni.

Nem lehet világpolgár

Egy diplomata nem lehet világpolgár, mivel nemzeti elkötelezettség nélkül nem lehet jól érdeket érvényesíteni – véli a kormányfő. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem provincializmusról beszél, hanem arról, hogy magyarként is lehet késsel-villával enni és idegen nyelveken beszélni.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up