felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » UFO miatt riadóztatták a magyar légierőt 1968-ban?

UFO miatt riadóztatták a magyar légierőt 1968-ban?

Az UFO-jelentés 1976 május 12-én készült, noha az eset az ügynök szerint még 1968-ban történt. Budapest–Taszár – Azonosítatlan repülő tárgy okozott komoly riadalmat a magyar légierő taszári bázisán a hatvanas évek végén, ha hihetünk az állambiztonsági szervek egy 1976. május 12-én kelt jelentésének, ami nyilvánosságra került.

A BRFK III/II-B alosztályának Riporter fedőnevű informátora által leírtak a legvadabb magyar UFO-hívők lázálmait tették valóságossá. Az egyik leszállópályán megjelent egy addig ismeretlen, még általuk soha nem látott repülő tárgy, amelynek pontos alakzati leírást nem tudnak adni, mivel a közvetlen közelében valamilyen fizikai vagy optikai jelenség csak sejtetni engedett az alakzatra. – áll az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által közzétett jelentésben.

A tárgyat opálos, részint aranyszínben játszó köd burkolta. A reptér fegyveres erői 200 méter távolságig megközelítették, a reptéri parancsnokság szigorú parancsot adott, hogy senki ne közelítsen tovább. 


Riporter szerint a támaszpont vezetése 16 MIG 21-es vadászgépet riadóztattak. Elmondása szerint „miután szovjet katonák is meg akarták azt közelíteni, az UFO felemelkedett a betonpályáról 150-200 m magasságba”.

„A parancsnokság parancsot adott az UFO üldözésére, azonban az percek leforgása alatt eltűnt a magasban. A radarok csak pár pillanatig tudták követni” – zárul a jelentés.

A szóban forgó dossziét az amerikai állampolgárságú Colman von Keviczky, azaz Keviczky Kálmán UFO-kutató bizalmas ellenőrzésére nyitotta az állambiztonság, mert az amerikai hírszerzés részére végzett ellenséges tevékenységgel gyanúsították. Mivel azonban az „ufópropaganda” nem ütközött törvénybe, a titkos nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették ellene. A 68-as esetről a magyar ufókutatók is csak most értesültek.

– „UFOberkeken” belül jól tudjuk, hogy léteztek titkos magyar UFO-akták, a Honvédelmi Minisztérium szerint viszont nincs semmi ilyesmi – mondta el Linszter Árpád, a Magyar UFO-kutató Hálózat vezetője.

Forrás: blikk.hu – velvet.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up