felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Aktívabban kutatná a mesterséges intelligenciát a Facebook

Aktívabban kutatná a mesterséges intelligenciát a Facebook

A Facebook a mesterséges intelligencia segítségével akar jobb szolgáltatásokat kínálni a felhasználóknak és ideális esetben “kommunikálni” is velük. A közösségi platform Párizsban nyitott új kutatási intézményt. A társaság MI-részlegét vezető menedzser szerint egyértelműen túlzóak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmek. Az 55 éves Yann LeCun kifejtette, hogy a mesterséges intelligenciától sokat lehet várni, de az eredmények nem holnap jönnek majd, ugyanakkor félni nem szabad tőle.

11257844_991824250850348_6386295423811996211_n

A Facebooknak jelenleg két helyen van kutatóközpontja, New Yorkban és a Menlo Parkban. A harmadik centrumot Párizsban hozták létre, ahová hat új munkatársat már fel is vettek és további európai kutatókat akarnak szerződtetni. A társaságnál összesen 50 szakember dolgozik ezen a területen. Persze felmerül a kérdés, hogy mihez akar kezdeni a Facebook a mesterséges intelligenciával? Első lépésként szeretnék kitalálni, hogy mi érdekli a felhasználókat. Ezen már most is sokat dolgoznak a profiloldalakon keresztül, hiszen ott jelennek meg azok a hírek és képek, amelyek szerintük figyelmet érdemelnek. Egy intelligens gép mindenféle rangsorolási mechanizmusnál hatékonyabban dönthetné el, hogy a hírek közül melyek a fontosak.

A hosszú távú tervekkel kapcsolatban Mike Schroepfer, a Facebook műszaki vezetője azt mondta, hogy bárki eldöntheti és a közösségi portállal is közölheti, hogy milyen tartalmakat akar látni, például több képet, de sporteredményeket nem. Ugyanakkor az is lehetséges lenne, hogy a platform figyelmeztetné a tagokat a kínos felvételek feltöltésekor, azáltal, hogy látja, hogy egy bár látható a fotón és a feltöltésre éjjel kerül sor. A Facebook mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásainak egy része szabadon hozzáférhető. Schroepfer megígérte, hogy ez a jövőben is így lesz, azért, hogy elnyerjék az emberek bizalmát. Mint hozzátette: nyilvánvalóvá teszik, hogy az internetezőknek nem kötelező a szolgáltatást használniuk.

LeCun szerint még több évtizedbe telik majd, amíg az embereknek sikerül egy olyan intelligenciát kifejleszteniük, amely képes lesz versenyezni akár csak a csimpánzokkal. A Terminátor filmekben lévő dolgok pedig a valóságtól elrugaszkodottak, ugyanis ahhoz, hogy egy gépben kialakuljon az emberiség ellenőrzésének vágya, arra előtte be kellene programozni. Mindettől függetlenül szerinte is fontos, hogy az emberiség komolyan gondolkozzon el a mesterséges intelligenciáról és a használata következményeiről.

A Facebook kapcsán már 2013 decemberében kiderült, hogy mesterséges intelligenciát fejleszt. Tavaly ősszel Elon Musk, a Tesla autógyártó cég vezetője közölte: ha meg kellene határoznia, hogy mi jelentheti a legnagyobb fenyegetést az emberiségre nézve, akkor valószínűleg a mesterséges intelligenciát választaná. Majd Stephen Hawking vélte úgy, hogy a mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent az emberiségre nézve. Eric Schmidt, a Google első embere ugyanakkor jelezte, hogy nem tud negatív értelemben gondolni a robotokra és a mesterséges intelligenciára.

Forrás: sg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up