felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Gyönyörű videóval harangozták be a Plútó elérését

Gyönyörű videóval harangozták be a Plútó elérését

Már csak 18 napot kell várni, hogy a Naprendszer törpebolygója, a Plútó felületéről csillagászati mérföldkőnek számító felvételeket készítsen a New Horizons űrszonda. Készült egy szép és hangulatos videó, illetve egy honlap is, amelyek beharangozzák a nagy napot.

5582c094c4618862378b457d

A New Horizons 2006-ban indult 5 milliárd kilométeres útjára a Plútó felé. Az űrszonda július 14-én kerül a legkisebb távolságra a törpebolygótól, amikor “mindössze” 13695 kilométerre lesz az égitest jeges felületétől. Ekkor készülhetnek majd a legjobb felvételek a bolygóról.

Addig már csak 18 nap van, ezért a National Space Society egy nagyon szép beharangozó videót készített a közelgő lehetőségről. A videóból azt is megtudjuk, hogy a Naprendszer többi bolygójáról mikor tudtak először hasonló felvételeket készíteni.

A törpebolygóról visszaverődő gyenge fény ellenére a New Horizons topográfiai térképek elkészítéséhez elegendő adatot lesz képes összegyűjteni a Plútó felületéről. Addig is azok, akik különösen kíváncsiak a csillagászati mérföldkőnek számító eseményre, ezen az oldalon követhetik a fejleményeket és a visszaszámlálást.

A Plútót a Naprendszer 9. bolygójaként 1930-ban fedezte fel Clyde Tombaugh (1906–1997) amerikai csillagász, az égitestet 2006. augusztus 24-én fokozta le a Nemzetközi Csillagászati Unió plutoida törpebolygóvá. A Plútó átmérője 2300 kilométer, vagyis kisebb, mint a Hold, tömege pedig ötszázszor kisebb, mint a Földé. A Plútó öt holdjával 247,7 év alatt kerüli meg a Napot, amelyet legfeljebb 4,436 milliárd kilométerre közelít meg.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!