felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A III. világháború kísértete – Antalffy Tibor forditasa

A III. világháború kísértete – Antalffy Tibor forditasa

A World Socialist Web Site feltárása szerint, Bill Van Auken tollából az amerikai elnök, Obama közvetlen beszédét a néphez (és annak kommentálását) olvashatjátok az alábbiakban. Napokig vártam, hogy a hír megjelenik a magyar médiában, de – amint várható volt – a mainstream média (és magyar csatlósai) agyonhallgatják a dolgot. Kénytelen vagyok én nekilátni a fordításnak, és mert nagyon fontosnak tartom, hogy mindenkihez eljusson. Talán megbocsátjátok nekem, ha nem a teljes cikket fordítom, csak a lényeget.

bombs_atomic_nuclear_funny_ato_2560x1600_wallpaperhi.com

Végső kétségbeesésében Barack Obama, amerikai elnök, augusztus 5-én beszédet intézett az amerikai néphez, figyelmeztetve őket, hogy a Kongresszus igen befolyásos frakciója döntött egy Irán elleni háború kirobbantásában, aminek kiszámíthatatlan következményei lehetnek.

A hirosimai atombombázás hetvenedik évfordulójának előestéjén Obama felhívta rá a figyelmet, hogy az Iránnal megkötött, múlt hónapban bejelentett nukleáris megállapodás megfúrása egyenlő lenne egy Irán ellen indított támadással, ami a III. világháborúhoz vezethetne.

Pillanatnyilag nem egészen világos, hogy Irán és a P5+1 (USA, Kína, Oroszország, UK, Franciaország és Németország) között kialkudott és az ENSZ által jóváhagyott nukleáris egyezménnyel kapcsolatban a Kongresszus hogy fog szavazni. Obama bejelentette, hogy mindent meg fog vétózni, ami megakadályozná, hogy az Egyesült Államok ratifikálja a megállapodást. Az még nem látható előre, hogy a Kongresszusban biztosítva van-e a kétharmados többség, ami szükséges ahhoz, hogy az elnöki vétót nullifikálja.

Amihez viszont nem fér kétség, hogy az amerikai Kongresszus olyan elképzelés mellett szavaz, ami garantálja az amerikai militarizmus katasztrofális eszkalációját.

Obama figyelmeztetett, amennyiben a Szenátus és a Képviselőház hatálytalanítaná a vétóját, az háborút jelentene, mégpedig „hamarosan”. A legfőbb hadúr, Obama, minden kétséget kizárva utalt rá, hogy ennek a háborús mozgalomnak az ellenőrzése egyre inkább kicsúszik a kezéből.

Obama világossá tette, „ha a Kongresszus elutasítja ezt a megállapodást, akkor Irán atomprogramjának megakadályozásában elkötelezett adminisztrációnak csak egyetlen egy opciója marad, éspedig egy újabb közel-keleti háború beindítása. Ez nem egy fenyegetés, csak a tényt vázoltam fel.”

Ezen egyezménnyel kapcsolatos vita világosan mutatja a politikai intézmény, beleértve a hatalmas katonai és hírszerzési komplexumot, mélységesen megosztott abban, hogy az amerikai imperializmusnak globális érdekét egy újabb, és sokkal veszélyesebb közel-keleti háborúval kell-e megvédenie? Viszont nem képezi vita tárgyát Washington feltételezett előjoga tetszés szerinti megelőző háború kirobbantására (magyarul, bűnös agresszió) bárki és bármi ellen.

„Mint a legfőbb hadúr, nem szégyellek erőt alkalmazni, amikor az szükséges. Több tízezer fiatal amerikait küldtem háborúba. Hét ország ellen adtam ki parancsot a megtámadásra. Van úgy, hogy szükséges az erő alkalmazása, és amennyiben Irán nem tartja magát a megállapodáshoz, lehet, hogy nem lesz más lehetőségünk, mint a megtámadás.”

Mindezek ellenére Obama úgy gondolja, hogy egy Irán elleni háború rendkívül veszélyes vállalkozás. Véleménye szerint, Washington meg tudja védeni érdekeit egy atomszerződéssel, miközben a katonai megoldástól nem zárkózik el, amennyiben a megállapodás nem hozza a várt sikert.

Az ok, amiért Obama tart egy Teheránnal való éles szembehelyezkedéstől az ezzel járó vérontástól függetlenül az, hogy a megállapodás elutasítása kiprovokálhat egy veszélyes konfrontációt Oroszországgal és Kínával. Ráadásul az európai szövetségesekkel fennálló kapcsolatra is rossz hatással lenne. Obama véleménye szerint senki se fog meghajolni a Kongresszus elképzelése előtt.

Obama úgy tudja, hogy Németország, Franciaország, Olaszország és még más európai országok magas szintű küldöttei máris ellepték Teheránt zsíros kereskedelmi szerződések megkaparintása végett. Világossá tették, hogy semmi kedvük a szankciók további fenntartásához. Magas rangú német diplomata Washingtonban kifejtette, hogy az atomegyezmény megfúrása „katasztrofális lidércálom lenne”, mert Iránt, és valószínűleg más országokat is a nukleáris fegyverek megszerzésére ösztönözne, mivel Amerika nem érdekelt a megegyezések betartására. Ha USA megtámadja Iránt, miközben az európai kapitalisták megpróbálnak bejutni az iráni piacra, az a NATO halálához vezethetne, és éles ellentét alakulhatna ki Európa és Amerika között.

A beszéd legmeghunyászkodóbb része egy exkuzáció. “Az iráni atomegyezménnyel szemben az amerikaiak gyors ellenkezésének oka az őszinte affinitás barátunkkal és szövetségesünkkel, Izraellel szemben, amit én is teljes mértékben magamévá teszek.” Ez mindent megmagyaráz.

Forrás:
http://www.antalffy-tibor.hu/?p=17317

Eredeti angol cikk:
https://www.wsws.org/en/articles/2015/08/07/pers-a07.html

Ossza meg ismerőseivel!