felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A Végzet Köve, avagy Skócia lelke

A Végzet Köve, avagy Skócia lelke

1996. november 30-án került vissza az edinburghi királyi palotába a skót királyok ősi koronázási ereklyéje, a Scone-i Kő, avagy a Végzet Köve, amelyet hét évszázadon át a londoni Westminster-apátságban őriztek.

stone-of-scone

A skótok egyik legféltettebb ereklyéje a szinte bizonyosan Skóciában fejtett homokkőből kivágott, 66x43x27 centiméter nagyságú, 152 kilogramm súlyú, latin kereszttel díszített kő, amelynek két oldalán a szállítását megkönnyítő vasgyűrű van. A legenda szerint egykor Jákob próféta párnája, majd Salamon templomában a frigyláda talapzata volt, és a Szentföldről került kalandos útja során Egyiptomba, majd Hispániába. Kr. e. 700 körül az ír királyok koronázási helyén, a Tara dombon helyezték el. A mai Skócia területére benyomuló kelták innen vitték magukkal, és I. Kenneth, Skócia első királya 840 körül a Perth közelében fekvő Scone faluban ezt használta beiktatásakor. Ettől kezdve itt zajlott le a skót királyok koronázása, pontosabban trónra lépése, mert a szertartás legfontosabb eleme a Végzet Kövének elfoglalása volt. A skót királyok fejére csak a 14. századtól került korona, amikor a Végzet Kövét már Londonban őrizték.

img330

1296-ban ugyanis az Arany János által is megénekelt I. Eduárd angol király lerohanta és meghódította Skóciát. A nagy becsben tartott követ a Westminster-apátságba szállíttatta, hogy a skót népet jelképesen is alattvalójává tegye. A skótok a következő évben fellázadtak, és végül Robert Bruce vezetésével kiharcolták szabadságukat. A koronázási követ azonban – hiába írta elő a Skócia függetlenségét elismerő 1328-ban megkötött szerződés – nem tudták visszaszerezni, mert a dühös londoni tömeg megakadályozta elszállítását. A győztes I. Eduárd új trónust ácsoltatott magának, és ebben helyeztette el a skótoktól szerzett követ. A következő évszázadokban valamennyi angol királyt ezen a széken, sőt magán a kövön ülve koronázták meg, a kényelmesebb faülés csak a 17. században került a kőre. Úgy tartották, hogy a Végzet Köve felnyög, ha a rajta ülő királyi vérből származik, de ha önjelölt trónkövetelő fejére helyezik a koronát, akkor csöndben marad. A skótok a kő mellé végül királyt is adtak Angliának: az 1603-ban gyermek nélkül meghalt I. Erzsébet az általa kivégeztetett Stuart Mária fiát, VI. Jakab skót királyt nevezte meg utódául, aki I. Jakab néven lépett az angol trónra. A királyságok egyesítésében a skótok a jóslat beteljesedését látták, de a kő most sem került vissza északra.

honours

A relikvia angol földön vészelte át a második világháborút, az angliai csata idején, a német partraszállástól tartva el is rejtették. Újabb fordulatként 1950 karácsonyának éjjelén négy skót diáknak sikerült ellopnia, egyikük később így emlékezett a pillanatra: „amikor felemeltem a Követ, úgy éreztem, hogy Skócia lelkét tartom a kezemben.” A tolvajokat meglepte a kő súlya, amelyet le is ejtettek, és az két darabra tört. Másnap a brit történelem egyik legnagyobb hajtóvadászata kezdődött, többek között négy évszázad után először ismét lezárták az angol-skót határt.

scone

A követ mégis sikerült kalandos úton Skóciába csempészni, ahol egy titoktartást fogadott kőműves kijavította. A négy fiatal négy hónappal később úgy vélte, hogy elérték céljukat, mert felhívták a figyelmet Skócia Nagy-Britannián belüli – szerintük – alárendelt helyzetére. A követ 1951 áprilisában Arbroath város apátságának romjai között rejtették el, majd értesítették a rendőrséget. Az ereklye visszakerült a Westminster-apátságba, az elkövetők – politikai okokból – büntetlenül úszták meg tettüket. A Végzet Köve nem sokkal később, 1953. június 2-án, II. Erzsébet megkoronázásakor ismét teljesítette rendeltetését. Azóta is tartja magát a legenda, hogy a kő ellopása és visszaszolgáltatása között eltelt időben másolatokat készítettek, és nem az eredetit vitték Angliába, amit sem cáfolni, sem bizonyítani nem lehet.

stone-of-destiny-di
A kő elrablásáról 2008-ban film is készült

A skót nacionalisták egyre hangosabban követelték nemzeti kincsük visszaszolgáltatását, amelyre éppen 700 év után szánta rá magát a londoni kormány. 1996. július 5-én John Major konzervatív miniszterelnök személyesen jelentette be a skót szavazók megnyerését célzó, nem kis vitát kiváltó döntést. A kabinet egyetlen feltételt szabott: a követ a brit uralkodók koronázására mindig vissza kell szállítani Londonba, ugyanis jogértelmezése szerint a Végzet Köve továbbra is a mindenkori monarcha tulajdona, és nem visszaadták, hanem az uralkodó birtokainak egyik részéből a másikba szállították. A történelmi kőtömb 1996. november 17-én a Tweed folyó hídján áthaladva, Coldstream városánál érkezett meg a skótok földjére, ahol lelkes tömeg üdvözölte. A rendőrautók által kísért Land Roveren szállított relikvia az első “hazai” éjszakát egy laktanyában töltötte Newcastle-ben, majd 1996. november 30-án (Szent András, Skócia egyik védőszentjének napján) végleges elhelyezést nyert az edinburghi kastélyban, a skót koronázási ékszerek között.

Forrás: MTI – mandarchiv.hu

Ossza meg ismerőseivel!