felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Nemsokára már az álarcok sem védenek meg az arcfelismeréstől

Nemsokára már az álarcok sem védenek meg az arcfelismeréstől

Kidobhatjuk a sálat és a sapkát, már nem verünk át vele senkit. A legújabb arcfelismerő szoftverek már átlátnak az álcákon – még az álarcokon is.

Amarjot Singh, a Cambridge Egyetemről, munkatársaival kiképeztek egy gépi tanulási algoritmust, hogy az be tudja határolni az arc 14 főbb pontját – ezek azok a pontok, amikre az agyunk legnagyobb figyelmet fordít, amikor valaki arcát nézzük.

A kutatók ezután 2000 kézzel megjelölt képet adtak az algoritmusnak, amiknél az emberek sapkát, szemüveget sálat és állszakállt viseltek az arcuk főbb pontjainak megjelölésével – akkor is ha azok egyébként nem voltak láthatóak. Az algoritmus ezeknek a képeknek a segítségével megtanulta, hogy az álcázott arcok hogyan kapcsolhatóak össze az álcázatlanokkal.

A rendszer az esetek 77%-ban sikeresen azonosította a sálat viselő embereket, 69%-ban a sálat és sapkát viselőké és 55%-ban a sapkát sálat és szemüveget egyszerre viselőket is. Ez természetesen pontosságban messze elmarad az álcázatlan arcok felismerésének pontosságától, viszont ez az eddigi legjobb módszer a álcázott arcok azonosítására.

A rendszernek elég ha az arci jellemzők egy részét képes látni – amiknek a nagy része a szemek és a száj körül található – és meg tudja tippelni hogy a többi pont hol lehet. A találgatások alapján a rendszer képes azonosítani az illetőt, ha annak már korábban látta az arci jellemzőinek teljes térképét.

“Gy”korlatilag képes átlátni a maszkunkon,” – mondta Singh. A tudós szerint a CV Dazzle nevű felismeréstől védő sminknek is búcsút mondhatunk. “Ez nagyon hatékonyan fog működni az ilyen álcákkal szemben mivel az arc főbb pontjait használja.”

A tudósok tervei szerint azt is ki szeretnék deríteni, lehetséges e úgy módosítani az algoritmuson, hogy az képes legyen azonosítani a merev műanyag maszkot viselő embereket is – mint amilyen a V maszk a Vérbosszú című filmből, amit gyakran használnak a tüntetéseken.

A rendszer segíthet az arcuk elleplezésével elbújni kívánó bűnözők azonosításában is, viszont a tudósok azt is elismerik, hogy a kormány a tüntetők azonosítására is felhasználhatja.

Az automatikus arcfelismerés egyre nagyobb teret nyer a bűnüldözésben is. Például az Egyesült Királyság augusztusban 4,6 millió fontot költött az arcfelismerő szoftverek és algoritmusok fejlesztésére, hogy azok a gyanúsítottakat akár élő felvételeken is azonosítani tudják.

“Ez egy állandó küzdelem a magánélet és a biztonság között.” – mondta Anil Jain, Michigan Állami Egyetem. Azonban a nyilvános területek már most is erős kameramegfigyelés alatt állnak, így nem kell túlzottan aggódni a technológia fejlődése miatt.

Jelenleg a rendszer még messze van a tökéletestől és a pontosságát lényegesen befolyásolja, hogy a szoftver mennyi arci vonást ismer fel a képen. Ezen felül az összetett hátterek is problémát jelentenek még neki, amik előtt a sálat, sapkát és szemüveget viselő embereket csak az esetek 43%-ban vette észre.

Jelenleg az is kérdéses, hogy a rendszer hogyan kerülhet bevezetésre a valódi világban, mivel az algoritmust csak 25 ember bevonásával tesztelték, ami még nem elég a hatásfokának a pontos meghatározásához.

Ezen felül a megfigyelés megkerülése is egyre fejlettebbé válik. A tavaly például egy kutatócsapat olyan szemüveget dolgozott ki, ami képes becsapni a arcfelismerő szoftvereket.

Forrás: arsratio.hu – arxiv.org

Ossza meg ismerőseivel!