felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Megfejtették, honnan érkezik a Földre egy nagyon furcsa rádiójel

Megfejtették, honnan érkezik a Földre egy nagyon furcsa rádiójel

Az FRB 121102 nevű rádióhullám nemcsak óriási energiát hoz magával, de ismétlődik is a jel.

Jó ideje tanulmányozzák már a tudósok a világűrből származó úgynevezett gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Bursts), amelyek a másodperc ezredrészénél is rövidebb ideig érzékelhetők, mégis több energia van bennük, mint amennyit a Napból kapunk egy nap alatt. Nemrég azonban az egyik ilyen furcsa forráshoz az eddiginél sokkal közelebb sikerült kerülni.

Az Amerikai Csillagász Társaság nemrég arra jutott, hogy az egyik ilyen gyors rádiókitörés valószínűleg egy 3 milliárd fényévnyire található törpegalaxisból származik. A kutatók úgy látják, a nagy energiájú sugárzást egy rendkívül erős mágneses mező, valamint forró és sűrű ionizált gáz görbítheti el. Azt azonban még mindig nem tudják, ezeket a kitöréseket mi okozhatja.

A szóban forgó gyors rádiókitöréseket még 2012-ben észlelték az Arecibo Obszervatóriumban Puerto Ricóban, és az FRB 121102 nevet adták neki. Az igazi különlegességét az adja, hogy ismétlődik, így a kutatóknak esélyük nyílt arra, hogy megtalálják a forrását.

2016. december 25-én több mint egy tucat ilyen kitörést észleltek, ami ismét közelebb vitte őket a forráshoz, azóta pedig már 200-nál is többször találkozhattak az FRB 121102-vel.

A kutatók a jeleket vizsgálva azt tapasztalták, hogy erősen polarizált, ami egy erős mágneses mező tud elérni. Jelenleg egy olyan erős mezőt ismerünk, ami erre képes lenne, méghozzá a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* nevű fekete lyuk. Emiatt úgy gondolják, az FRB 121102 is egy hasonlóan masszív fekete luyk mellől érkezhet.

Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a forrást egy erős mágneses buborék veszi körül – például egy olyan gázokból és porból álló köd, amelyekből új csillagok születnek. Esetleg egy felrobban csillag maradékai lehetnek.

A forrás helyének ismeretében azt is sikerült megfigyelni, hogy a kitörések csoportosak és furcsán struktúráltak. Az egyik rádiókitörés 3D-s modellje például így néz ki:

Annyit már egész biztosan sikerült megállapítani, hogy a jelek nem egy idegen civilizációtól származnak, arra azonban még nem találtak választ, hogy valójában mi bocsájtja ki ezeket a gyors rádiókitöréseket. A legvalószínűbb verzió, hogy egy gyorsan forgó neutroncsillagról van szó, az ugyanis megfelelő lehet arra, hogy rövid, de nagy energiájú jeleket bocsásson ki magából. A kutatásokat mindenesetre tovább folytatják.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up