felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Mit titkolnak az űrállomáson? Törölt fotó a rejtélyes lyukról

Mit titkolnak az űrállomáson? Törölt fotó a rejtélyes lyukról

Mint arról már több média is többször beszámolt, augusztus végén felfedeztek egy apró lyukat a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó Szojuz űrhajó falán. Ez a lyuk akár végzetes levegővesztést is okozhatott volna, ha nem tudják befoltozni.

A Nemzetközi Űrállomás a hozzá kapcsolódó Szojuz modullal

A legutóbbi hírek szerint a lyukat nem mikrometeorit ütötte, hanem szinte biztosan emberi kéz okozta a sérülést.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezérigazgatója múlt hétfőn közölte, hogy az addigi feltételezésekkel szemben nem mikrometeorit, hanem fúrófejjel okozott belső sérülés miatt keletkezett a hajszálrepedés, majd lépett fel levegőszivárgás a Szojuz MSZ-09 űrhajón.

A hírhedt lyuk a befoltozás előtt

A részletek ismertetésekor Rogozin egyebek között azt mondta: 2ez egyszerűen egy szakember által elkövetett műszaki hiba, a felületen egy megcsúszott fúrófej nyoma látható, és nem zárta ki a szándékos károkozást sem.”

Újabban olyan verzió is felmerült, hogy a lyukat egy mentálisan sérült asztronauta hozta létre.

A lyukról hivatalosan egy fotót sem publikáltak, de a NASA rövid ideig közzétett honlapján egy képet, amelyet hamarosan levettek onnan. Szerencsére más honlapok átvették a képet, így nem tűnt el teljesen az internetről.

A mintegy 2 milliméteres lyukat azóta három réteg ragasztóval fedték le, így teljesen megszűnt a szivárgás. A lyuk eredetére azonban valószínűleg majd csak a földi vizsgálatok tudnak magyarázatot találni.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!