felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » “Kék” homokdűnét fotóztak a Marson

“Kék” homokdűnét fotóztak a Marson

Olykor egy homokhalom is lehet látványos, főleg, ha egy másik bolygóról származik, és a róla készült felvételt a NASA adja közre.

Nem csak a NASA Juno nevű űrszondája küld haza látványos fotókat, a Marsot vizsgáló Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nevű egység is folyamatosan új felvételekkel jelentkezik, méghozzá a marsi kráterekről.

Egy év elején készült felvétel – amely valamiért elkerülte a világ nagy részének figyelmét – egy különleges homokdűnét ábrázol, ugyanis az egész kék. A valóságban persze nem így néz ki, a NASA jelölte meg ilyennek, de jó okkal: a Lyot-kráter térségéről készült felvételen olyan dűnék sorakoznak, melyek felépítése érdekes mód eltér a közelben lévő területek anyagtípusától.

A magyarul Marsi Felderítő Orbiternek nevezhető szonda a Curiosityvel vagy a nemrég landolt InSighttal ellentétben nem a bolygó felépítését vizsgálja. Távolról készít nagy felbontású képeket, miközben újabb potenciális leszállóhelyek után kutat a későbbi expedíciókhoz. A szonda 2006 óta fényképezgeti a Mars felszínét, tavaly márciusban tette meg 50 ezredik fordulatát a bolygó körül. És valószínűleg még lesz pár.

A NASA kutatói valószínűleg akkor is nagyot néztek, amikor a kopár, vöröses pusztaságban egy jég borította krátert fedeztek fel.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!