felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A digitális megfigyelőállam terjeszkedik, és egyre több mindenkit ér el

A digitális megfigyelőállam terjeszkedik, és egyre több mindenkit ér el

A túl alacsony társadalmi pontszámuk miatt 23 millió alkalommal tagadták meg emberektől tavaly, hogy utazzanak Kínában.

Az AP hírügynökség jutott hozzá egy kínai kormányzati jelentéshez, mely szerint 2018-ban összesen 23 millió alkalommal tagadták meg az országban emberektől, hogy vonatra vagy repülőre jegyet vegyenek. A visszautasítás oka az volt, hogy a jegyet vásárolni akarók túl alacsony társadalmi pontszámmal rendelkeztek. 

A dokumentum szerint összesen 17,5 millió alkalommal utasítottak vissza embereket, akik repülőjegyet vásároltak volna, és 5,5 millió alkalommal pedig gyorsvasútra történő jegyvásárlást akadályoztak meg. Ezek az emberek a kínai állam szerint korábban nem megfelelően viselkedtek, ezért érte őket a büntetés. 

Arról, hogy Kínában hogyan épül egy digitális alapú totális megfigyelőállam, több cikkben foglalkoztunk már, tavaly szeptemberben pedig egy rémületes videóriport is megmutatta, hol tart a rendszer kiépítése. Azt is látni, hogy a módszer alkalmazása egyre inkább terjed, 2017-ben még csak 6,15 millió utazást tiltottak meg. 

A kínai állam szerint a pontrendszertől csak annak kell tartania, aki vétkezett, és a cél a helyes társadalmi viselkedés kiváltása, a rendszer kritikusai szerint viszont a pontrendszer algoritmusa alkalmas lehet a politikailag másképp gondolkodók és az állampárttal szemben állók büntetésére is. 

A hivatalos narrativa szerint mindenesetre a pontok alakulását olyan tényezők befolyásolják, mint az adófizetés, mások becsapása, hamis hirdetések feladása vagy ha olyan székre ülünk a vonaton, ami nem a mi nevünkre szólt. A rendszer a helyi beszámolók szerint egyelőre még sok szempontból kezdetleges, de gyors tempóval épül, és a cél az, hogy 2020-ra minden kínai állampolgárnak legyen egy értékelése, melyben a viselkedését összekötik a különféle biometrikus adataival.

Forrás: theverge.com – 444.hu

Ossza meg ismerőseivel!