felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » 4500 éves erdő fái bukkantak fel a tengerből Wales partjainál

4500 éves erdő fái bukkantak fel a tengerből Wales partjainál

Valamivel több mint 4500 évvel ezelőtt történhetett, hogy a mai walesi Ceredigion megyében található tengerparti erdőt elöntötte a víz és a homok. A Hannah nevű vihar erős szele most viszont szabályosan elsöpörte a tengert, és emberemlékezet óta nem látott mértékben bukkantak fel a fák maradványai – írja a Múlt-kor.

Ritkán, de az alacsony vízállás miatt korábban is láthatóvá váltak már a törzsek, 2014-ben pedig már akár lábszár magasságig kilátszottak az iszapból, amire korábban nem volt példa. Hamarosan viszont újra elnyelte őket a tenger. Ehhez képest most kis túlzással száraz lábbal bejárható az ősi erdő, amit a helyiek walesi nyelven Cantre’r Gwaelodnak, angolul Sunken Hundrednek, azaz az Elsüllyedt százaknak hívnak.

A mai Ynyslas és Borth települések között fekvő területen egy helyi monda szerint egy királyság terült el. Cantre’r Gwaelod a jelenlegi parttól bő 30 kilométerre benyúlt a tengerbe, és a földje állítólag olyan jó volt, hogy négyszeresen termett. A királyság pusztulását a történet szerint az okozta, hogy Mererid, egy tündérkút papnője hanyagságból hagyta, hogy a kút kiöntsön.

Egy másik történet szerint a királyság lakói tudták, hogy a tengerszint alatt fekszik a terület, ezért gáttal védelmezték otthonukat a víztől. A gát egyik felügyelője viszont részeges volt, és egyszer nem zárta el időben a gátat dagálykor, így a növekvő tenger bekebelezte a királyságot. Csendes időben állítólag még mindig hallatszódnak a királyság harangjai.

A szakértők szerint az ókori erdőben fenyők, éger-, tölgy- és nyírfák is voltak. A jelenlegi adatok szerint valamikor 4500-6000 éve álltak meg a növekedésben. Ez az az időszak, amikor a vízszint is emelkedni kezdett, az így keletkező tőzegréteg pedig meggátolta, hogy a fák tovább növekedjenek.

A régészek megkövült emberi és állati lábnyomokat is találtak a területen, állandó emberi település jeleire viszont nem bukkantak. Így valószínű, hogy Cantre’r Gwaelod mondája inkább a képzelet szüleménye, és nem egy valós város vagy királyság nyoma a kulturális emlékezetben.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up