felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Mindenszentek vagy Halloween?

Mindenszentek vagy Halloween?

Az egymást követő Halloween, a Mindenszentek és a Halottak napja évről-évre kulturális feszültséget teremt az emberek között, aminek ilyenkor rendszerint többen hangot is adnak. A “De Magyarországon Halottak napja van és nem Halloween!” -tipusú beszólások, és a durva, megmondó kommentek margójára most nézzük meg, miért nem érdemes egymásnak esni ezekben a napokban (sem).

Október 31. Halloween, azaz a Mindenszentek előtti éjszakán vándorolnak át az elhunyt lelkek a holtak birodalmába. Az angolszász országok által átvett ősi kelta hiedelemvilág és népszokások adják ennek az ünnepnek az alapját, miszerint az emberek ezen az éjszakán ijesztő lényeknek, boszorkányoknak, és szellemeknek öltöznek, hogy elzavarják, és elijesszék maguktól az ilyenkor átvonuló halottak lelkeit. Az ehhez kapcsolódó szokásokat, játékokat, jelmezeket azonban már szerte a világon átvették és tartják is, hiszen a tökfaragást, a rémisztő jelmezeket és álarcokat, valamint a sok-sok édességet egyaránt élvezik kicsik és nagyok is. Nem mellékesen a “Halloween” szó is az “All Hallow’s Eve”, azaz a keresztény “Mindenszentek éjszakája” kifejezésből ered.

November 1. Mindenszentek napja, mely a keresztény hitvilágban az üdvösséget elnyert lelkek ünnepe. Ezen a napon is szokás kimenni a temetőbe, rendbe tenni a sírokat és gyertyát gyújtani elhunyt szeretteink lelki üdvéért. Egyházi ünnep, valamint munkaszüneti nap, melyen kötelező a hívek számára a szentmisén való részvétel.

November 2. a Halottak napja, mely ugyancsak keresztény ünnep, az elhunytakról való megemlékezés ünnepnapja. Az elhunyt, de üdvösséget még nem nyert, tisztítótűzben lévő lelkek üdvéért gyújtunk gyertyát. Magyarországon ez a nap fokozatosan válik általános, az egyháztól független, az elhunyt szeretteinkről való megemlékezés napjává.

Ez a három nap tehát tökéletesen elfér egymás mellett, egyik sem zárja ki a másikat. Simán belefér egy Halloween-i buli 31-e estéjén, úgy, hogy a rákövetkező napok a csendes megemlékezésről szólnak.
Ünnepeljük őket békében, saját hitünk és meggyőződésünk szerint, nem pedig egymásra mutogatva.

Forrás: Otthonunk a Föld

Ossza meg ismerőseivel!