felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Világszerte hallották a rejtélyes hangokat

Világszerte hallották a rejtélyes hangokat

Titokzatos szeizmikus eredetű zajokat lehetett észlelni a világ számos pontján. Eredetüket egy ideig homály fedte, tudósok egy csoportja azonban most megtalálta a forrást.

A morajlás egy, az Indiai óceán mélyén lévő magmakamrából jött; időközben egy víz alatti vulkán született a Madagaszkár és Mozambik között található Mayotte-sziget partja közelében.

A most közzé tett tanulmány egy évet ölel fel a tűzhányó születésének folyamatából. A publikáció részletesen leírja, hogy a 35 kilométerrel a tengerfenék alatt elhelyezkedő kamrából a magma miként áramlott felfelé a földkérgen keresztül, hogy aztán az óceánfenékre kitörve egy víz alatti vulkánt hozzon létre.

Egy víz alatti tűzhányó születése

Minden 2018 májusában kezdődött, amikor 5,9-es erősségű földrengések ezrei rázták meg Mayotte környékét. A világ számos részén hallott fura zümmögésre 2018 novemberében figyeltek fel az emberek és a rejtély egyből felkeltette a tudományos közösség tagjainak kíváncsiságát is. A kutatók műszereikkel több mint 400 jelet rögzítettek.

Csak 2019-ben sikerült francia szakértőknek kimutatnia, hogy egy új vulkán keletkezik a sziget közelében.Az új képződmény igen méretes: 5 kilométer hosszú és csaknem 1 kilométer magas.

A hangokat aztán egy másik kutatócsoport kötötte össze az új tűzhányó születésével és a magmakamra zsugorodásával, elméletüket azonban egyelőre nem publikálták szakmailag lektorált folyóiratban.

A víz alatti vulkán létrejöttét illusztráló rajz

Napvilágot látott ugyanakkor egy másik tanulmány, ami részletesen leírta a tűzhányó létrejöttének folyamatát.Az analízis szerint a magma a 15 kilométer széles kamrából átlósan felfelé tört, mozgása során pedig földrengéseket váltott ki, majd elérte a tengerfenéket.

A kivájt járatnak köszönhetően még több magma távozott a kamrából, ami így lassan kiürült. Ez a jelenség további geológiai folyamatok katalizátora lett és Mayotte csaknem 20 centimétert süllyedt. A magmakamra feletti terület – a kamra kiürülése miatt – meggyengült és megereszkedett, közben számos kisebb-nagyobb törés jött létre.

Amikor a vulkán létrejöttével és a tektonikus lemezek mozgásával járó földrengések megrázták a kamra feletti régiót, a mélységben lévő kamra rezonálása hosszú periódusú jeleket hozott létre.Ezek voltak azok a különös “zümmögések”, amikre a világ több részén is felfigyeltek.

A kutatók számításai alapján legkevesebb 1,5 köbkilométer magma távozott a kamrából. Habár a vulkán keletkezése befejeződött, további földrengések várhatók a sziget környékén.

Az eredményeket a  Nature Geoscience tudományos szaklapban közölték.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!