felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Mitikus fenevad ritka csempéjét fedezték fel egy emésztőgödörben

Mitikus fenevad ritka csempéjét fedezték fel egy emésztőgödörben

Különös leletre bukkantak a régészek Londonban: egy 14. századi emésztőgödör igen összetett szerkezetére, amely az évszázadok során szélsőséges átalakításon ment keresztül. Az egykori szennyvíztárolót azóta divatos pinceként használják, ám a titkait csak most mutatta meg a szakembereknek.

A régészek is meglepődtek a felfedezésen

Felbecsülhetetlen értékű leletekre bukkantak

Az egykori, londoni emésztőgödröt még 2019 végén fedezték fel a London Régészeti Múzeum (MOLA) régészei, amikor a Courtauld Művészeti Intézet alagsorában végeztek ásatásokat egy építési projekt előtt. Alaposan megvizsgálták a szerkezetet, amiben azóta számos, felbecsülhetetlen értékű leletre bukkantak: többek között üvegedényekre, egy aranyozott gyűrűre, egy vasból készült sarkantyúra, valamint egy, a középkor utáni időszakból származó, csontfogantyúval ellátott, kétágú villára.

“Felfedeztünk egy ritka középkori csempét is, amely egy furcsa, mitikus lényt ábrázol, aminek emberi feje és levélszerű farka van.” – mondta Antonietta Lerz, a MOLA vezető régésze, a LiveScience online tudományos portálnak. – Úgy gondoljuk, hogy mindez egykor valószínűleg egy négycsempés panel részét képezhette, amely 1350–1390 között készülhetett a Buckinghamshireban található kis település, Penn korabeli “csempegyárában”.

Hozzátette: azt azonban nem tudják, hogy a csempe hogyan és mikor került a gödör falára.

Több mint négy méter mélyre ásták

Maga a gödör meglehetősen nagy: a mérete körülbelül 4,5-szer 4,5 méteres, míg a falai mintegy egyméteres szélességűek; több mint négy méter mély és valószínűleg még ennél is mélyebb volt a pincefelújítás előtt.

Az előzetes vizsgálatok azt mutatták, hogya szerkezetet körülbelül egy évszázadon át használhatták emésztő- vagy pöcegödörként, amit rendszeresen tisztítottak.

Később aztán teljesen átalakították. A 17. században lett belőle tárolópince, majd a következő évtizedekben a munkások egyre több rétegnyi téglapadlót adtak hozzá. A szerkezet északnyugati sarkához a 19. században egy kis mellékhelyiséget is hozzáépítettek és új funkciókat kapott.

Az egykori gödröt ma a világ egyik vezető művészeti központja használja divatos borospinceként és raktárként.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!