felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » 540 műhold már fent van, indul a SpaceX 1000 Mbit/s internetszolgáltatásának tesztje

540 műhold már fent van, indul a SpaceX 1000 Mbit/s internetszolgáltatásának tesztje

Végre ahhoz a fázisához érkezett a SpaceX űrvállalat műholdasinternet-projektje, amelyet sokan vártak. Annyi Starlink-műhold van már odafönt, hogy megkezdődhet a szolgáltatás tesztelése.

Az elmúlt időszakban tucatjával állított alacsony Föld körüli pályára internetet szóró műholdakat a SpaceX. A grandiózus projekt célja, hogy a bolygó azon részén is nagy sebességű hálózathoz lehessen kapcsolódni, ahol ez máshogy nem megoldható. A munka nemrég új fázisához érkezett, ugyanis megkezdődhet a szolgáltatás bétatesztje.

Mint a ZDNet is írta, a tesztidőszak annak vizsgálata, hogyan működik a műholdak által biztosított internet, elég stabil-e a kapcsolat, kell-e valamilyen módosításokat végrehajtani. A tesztidőszakra elsősorban amerikai felhasználók jelentkezését várják, ugyanis ebben a régióban van egyelőre lefedettség, de ott sem mindenhol.

Elon Musk szerint a Starlink-műholdak a régi internetszóró eszközökkel szemben 1 gigabites kapcsolatra lesznek képesek, alacsony válaszidő mellett. Habár sokan csodálják az ötletet és a SpaceX-vezér merészségét, a projektnek komoly kritikusai is vannak: a műholdak szerintük összekapcsolódva sem tudnak majd olyan sebességet nyújtani, amelyről Muskék álmodnak.

Egyelőre csak annyi a biztos, hogy a bétatesztben való részvételhez az igénylés leadása nem elég: ahhoz ugyanis, hogy a felhasználók kapcsolódni tudjanak az űrbéli internethez, egy vevőegységre is szükségük lesz. Amelyet pedig akkor kapnak meg, ha a benyújtott pályázatukat sikeresnek ítélték.

Bár Elon Musk jó ideig ingyenes szolgáltatásként propagálta a Starlinket, azóta kiderült, hogy a nagyobb sávszélért pénzt fognak kérni, és nem is keveset: a havidíj 25 ezer forintnak megfelelő dollár lesz. Az összeg ugyanakkor még nincs véglegesítve, illetve a szerződések részletei sem ismertek.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up