felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Kína rájött, mi az a furcsa, gélszerű anyag a Hold kevésbé ismert oldalán

Kína rájött, mi az a furcsa, gélszerű anyag a Hold kevésbé ismert oldalán

Nem túl meglepő módon nem idegen lények hagyták hátra azt a zselészerű anyagot, melyet a Jade Nyúl 2 kínai holdjáró fedezett fel az égitesten még tavaly.

Majd egy éven át vizsgálták a kínai tudósok azt a szokatlan matériát, amelyet a Holdon fedeztek fel tavaly júliusban. A gélszerű, színes anyagot a Jade Nyúl 2 nevű holdjáró találta meg, véletlenül: a kutatók már éppen alvó üzemmódba rakták volna a műszert, amikor észrevették, hogy van valami a jármű előtt.

A tudósok hónapokon át gondolkodtak, mi lehet a különös anyag, de azt csak mostanra sikerült megfejteni: a zselés állagú anyag hajdanán holdi kőzet volt, amely megolvadt. Ennek minden valószínűség szerint egy meteorbecsapódás az oka. A feltételezést erősíti, hogy a furcsa anyagot egy kisebb kráterben találta a holdjáró.

Futurism idézi a felfedezés tudományos dokumentációját, melyben arról is írnak, hogy a gélszerű anyag alig különbözik azoktól a mintáktól, melyeket az Apollo-15 és 17 missziók során gyűjtöttek be az űrhajósok. E két művelet során az asztronauták nemcsak eljutottak az égitesthez, le is szálltak rá. (Az Apollo-17 az Apollo-program a NASA tizenegyedik emberes repülése volt, egyben a hatodik és utolsó olyan, amely leszállt a Holdon.)

A gélszerű anyag azért is különleges, mert a Holdnak azon a részén fedezték fel, amelyet nem annyira ismer a tudomány. Épp ezért végez vizsgálatokat az odaküldött rover, a Jáde Nyúl 2, amelyet 2018 decemberében indítottak útnak szomszédos kísérőnkhöz. A holdjáró a koronavírus-járvány alatt sem állt le: idén áprilisban érkezett a hír, hogy a jármű már több mint 400 métert tett meg a Hold sötét oldalán.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up