felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Levették a titkosítást, fény derült a CIA nagy álmára: atommeghajtású kémrepülők

Levették a titkosítást, fény derült a CIA nagy álmára: atommeghajtású kémrepülők

A Szovjetunió utáni kémkedésre használta volna azokat a drónokat a CIA, amelyek az elképzelés szerint egyhuzamban akár 50 napig is repülhettek volna. A hírszerző ügynökség csak a napokban oldotta fel a titkosítást a különleges és veszélyesnek tűnő eszközökről.

A CIA, vagyis a Központi Hírszerző Ügynökség atommeghajtású drónok tervezésébe fogott a hatvanas években, hogy a Szovjetunió után kémkedjen – erről az AIRportal.hu számolt be. A repülési szakoldal szerint az ügynökség nemrég elérhetővé tette azokat a dokumentumokat, amely a sokáig titkos projekt legfontosabb részeit taglalták.

A drónokat azért akarta megépíteni a CIA, mert szuperhatalom légterében való átrepüléseket a korábbinál is nagyobb kockázatúnak minősítették, az ügynökség azonban nem akart lemondani az információszerzésről.

A különleges drónok őse egy, a híres/hírhedt 51-es körzetben épült, pilóta nélküli modell volt. A munkát Aquiline Projektnek nevezte el a CIA, ennek keretében pedig számos eszköz megvalósítását tervezte. E prototípusok közé tartozott a már említett, atommeghajtású eszköz is, melynek működését egy mini-atomreaktor biztosította volna.

A hivatalos dokumentumok szerint sugárzást is kibocsátott volna, de “csak” elenyésző mértékben.

A veszélyes, amúgy igen komoly eszköz az amerikaiak tervei szerint leszállás nélkül legalább 50 napig repülhetett volna. A drón infravörös kamerákat is kapott volna, hogy a hírszerzés minél eredményesebb legyen.

A projekt azért nem valósult meg, mert a gyártásra kiválasztott vállalat a rendelkezésre álló támogatás tízszeresét, 110 millió dollárt kért a munkára, ezt azonban az állami vezetők sokallták, és végül törölték az egészet.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up