felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Belenéztek a törött kőszoborba, és egy múmiát találtak benne: a titokzatos Karajia-szobrok

Belenéztek a törött kőszoborba, és egy múmiát találtak benne: a titokzatos Karajia-szobrok

A szobrokról kiderült, tulajdonképpen szarkofágok. Akarva-akaratlanul is a Húsvét-szigetek kőfejei jutnak eszünkbe, pedig Peruban járunk, ahol is az Amazonas erdős vidékén élt, felhők harcosainak is nevezett Chachapoyas kultúra különös szarkofágjai magaslanak a Karajia-sziklán. Az Inka Birodalom által a 16. században meghódított és bekebelezett, mára letűnt civilizáció szarkofágjait 1985-ben a perui archeológus, Federico Kauffmann Doig fedezte fel, aki Carlos Torres Mas jegyzeteinek nyomán térképezte fel a területet.

Bár több helyütt is találni hasonló szarkofágokat, a leghíresebb a hegyoldalban sorakozó hat, egykoron hét figura, melyek közül az egyik egy 1928-as földrengés következtében ledőlt.

Az elveszett civilizáció Peru északnyugati részén élt. Ezen a területen leltek a szarkofágokra.

Az archeológusoknak 24 méteres magasságba kellett felmászniuk egy függőleges sziklafalon.

A szarkofágok elérik akár a 2,5 méteres magasságot is. Agyagból, ágakból és kövekből készültek.

A szarkofágok kéttónusú vörös festékkel vannak díszítve.

Radiokarbonos vizsgálatok szerint ezek a szarkofágok a 15. században készültek.

Mivel a szarkofágok érintkeznek, a lezuhanó harmadik letépett egy darabot a mellette lévőből. Így látták meg, hogy abban egy múmia van. A szarkofágokból előkerült múmiák közül több is múzeumba került.

További helyszíneken több hasonló szarkofágot is látni. Nagyon érdekes, hogy minden szarkofág többé-kevésbé eltérő arcvonásokat és egyedi díszítést kapott.

Nem minden szarkofág egyforma: akadnak, melyek sokkal kevésbé kidolgozottak. Mégis, mindegyik megtekintése különleges élményt nyújthat, hiszen egy letűnt civilizáció utókorra maradt emlékeiről van szó, a temetkezési szokások pedig rendkívül sokat mesélnek a különböző kultúrákról.

Forrás: femina.hu

Ossza meg ismerőseivel!