felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Újra fogjuk az űrből érkező rejtélyes rádiójelet, menetrend szerint ismétlődik

Újra fogjuk az űrből érkező rejtélyes rádiójelet, menetrend szerint ismétlődik

A gyors rádiókitöréseket azért is nagyon nehéz megfigyelniük a tudósoknak, mert viszonylag rövid ideig tartanak. Van azonban egy, amely nagyjából 90-67 napos ciklusban ismétlődik.

Régóta tanulmányozzák már a tudósok a világűrből származó úgynevezett gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Bursts), amelyek a másodperc ezredrészénél is rövidebb ideig érzékelhetők. Ezek mindegyike rendkívül izgalmas, ám a 2012-ben felfedezett FRB 121102 kódnévvel ellátott rádiókitörés kiemelkedik a többi közül.

Amellett, hogy a forrása sem ismert, a rádiójel bizonyos időközönként ismétlődik. A szakemberek mérése szerint 67 napig “csendes”, majd 90 napon át ismét aktívan küldi a jeleket, hogy utána újabb 67 napra “lenyugodjon”, és így tovább.

Mivel az FRB-k alapvetően kiszámíthatatlanok, így a tudósok a fenti ciklus megfigyelése ellenére sem voltak biztosak benne, hogy újra érkeznek majd jelek a forrásból. Az FRB 121102 azonban a korábban megfigyeltek, és így az előrejelzéseknek megfelelően vált újra aktívvá, ami az eddigi FRB-kutatások alapján egyedülálló jelenség. Arról nem is beszélve, hogy mindez lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy a korábbinál alaposabban tudják tanulmányozni a gyors rádiókitöréseket – azon belül is azt, hogy mi okozza azokat.

A Max‑Planck Rádiócsillagászati Intézet Marilyn Cruces által vezetett csapata 2017 szeptembere és 2020 júniusa között figyelte az FRB 121102-t, és arra jutottak, hogy a rádiókitörések ciklusa 161 nap. Eközben a kínai tudósok is elvégeztek egy megfigyelést, 2020 márciusa és augusztusa között. A feljegyzéseket végül összefésülték a Manchesteri Egyetem tudósainak korábbi megfigyelési eredményeivel, és úgy találták, 156,1 napos a fent említett ciklus – olvasható a ScienceAlert összefoglalójában.

A jelenlegi számítások szerint augusztus 31-e és szeptember 9-e között érhet véget az FRB 121102 aktív ciklusa.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up