felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Lefotózták az űrbéli “fátylat”, amely másodpercenként 350 kilométert nő

Lefotózták az űrbéli “fátylat”, amely másodpercenként 350 kilométert nő

A NASA Instagram-oldalán több olyan kép is sorakozik, melyeket hosszú percekig lehet nézegetni. A Cygnus szupernóva lökéshulláma például ilyen.

A csillagászok becslései szerint valamikor 10-20 ezer évvel ezelőtt következett be annak a csillagnak a szétrobbanása, amelynek maradványaiból jött létre aztán a Cygnus szupernóva látványos lökéshulláma. Ez ráadásul a mai napig velünk van, de igen messze: “nagyjából 2400 fényévnyire fekszik.”

A NASA az Európai Űrügynökség (ESO) nem csak megtalálta a jelenséget, de jó ideje tanulmányozza is. E a fontos munkának a következménye például az a páratlan felvétel is, amely az amerikaiak Instagram-oldalán jelent meg. Íme:

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Do you believe in magic? ✨ ⁣ While appearing as a delicate and light veil draped across the sky, this @NASAHubble image reminds us of the power of imagination. What does this look like to you?⁣ ⁣ In reality, it’s a small section of a Cygnus supernova blast wave, located around 2,400 light-years away. The original supernova explosion blasted apart a dying star about 20 times more massive than our Sun between 10,000 and 20,000 years ago. Since then, the remnant has expanded 60 light-years from its center. ⁣ ⁣ Credit: @EuropeanSpaceAgency/Hubble & NASA, W. Blair; acknowledgment: Leo Shatz⁣ ⁣ #SuperNova #Serene #Hubble #CosmicBeauty #NASA

NASA (@nasa) által megosztott bejegyzés,

A megfigyelések másik eredménye, hogy a Cygnus lökéshulláma a tudósok szerint folyamatosan “hízik”: másodpercenként 350(!) kilométert növekszik, mármint most, ezekben a pillanatokban is. A lökéshullám növekedést jól mutatja, hogy mérete a közepétől tekintve mintegy 60 fényévnyit nőtt, mióta először észlelték.

A képen látható, fátyolszerű struktúrát a kilökődött, valamint a kis sűrűségű, csillagközi anyagok “találkozása” okozza.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!