felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Elkészült a mikroszkopikus robot, amely az emberbe fecskendezve gyógyítana

Elkészült a mikroszkopikus robot, amely az emberbe fecskendezve gyógyítana

Az amerikai Cornell Egyetem tudósainak sikerült először félvezetőből készíteniük mikroszkopikus robotot, melyet lézerrel hoznának működésbe.

A jövőben a gyógyítást nemcsak a személyre szabott orvoslás jelenti majd, hanem az emberi szervezetbe fecskendezhető mikroszkopikus méretű robotok is. Ezek alkalmasak lehetnek arra, hogy a gyógyszereket a megfelelő helyre szállítsák – például a rákos sejtekhez –, így sokkal precízebbé válhat a kezelés. De arra is jók lehetnek, hogy kisebb műtéteket hajtsanak végre a testben.

Erre lehetnek jók azok a miniatűr szerkezetek is, amiket az amerikai Cornell Egyetem kutatói alkottak meg. A szakemberek munkája azért is úttörő, mert ezek az első olyan robotok, amelyek félvezetőből készültek, vagyis a mozgásukhoz elektromosságot használnak fel.

Minden robotnak négy lába van, a “hátára” pedig egy apró napelemet szereltek a tudósok. Ez utóbbi azért hasznos, mert ha lézerfénnyel világítják meg a panelt, az elektromos áramot generál, a robot pedig meg tud mozdulni – számolt be róla a The Next Web.

A robotok 5 mikron (0,005 milliméter) vékonyak – az emberi hajszál vastagsága átlagosan 0,1 milliméter –, 40 mikron szélesek és 40-70 mikron hosszúak, így viszonylag kevés anyag kell az előállításukhoz: a szakemberek a tesztek során több mint 1 milliót készítettek egy alig 10 centiméteres szilíciumból. A projektről írt publikációt a Nature című tudományos szaklapban jelentették meg.

A szerkezetek elég kicsik ahhoz, hogy egy tűvel az emberi szervezetbe lehessen fecskendezni őket, így hosszú távon komoly hasznukat vehetik majd az orvosok a gyógyításban. A gépek összevarrhatják az ereket, vagy megvizsgálhatják a vénát.

A használatuk egyetlen hátulütője, hogy jelenleg csak “kívülről” irányíthatók – az említett lézerfénnyel. A tudósok szerint azonban hamarosan elkészülhetnek azok az egységek is, amelyek már saját áramforrásból közlekedhetnek.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!