felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Ezer évvel fiatalabb lehet a nebrai csillagkorong

Ezer évvel fiatalabb lehet a nebrai csillagkorong

Az eddig véltnél ezer évvel fiatalabb lehet a nebrai csillagkorong német kutatók szerint.

Rupert Gebhard, a müncheni Régészeti Állami Gyűjtemény és a Lajos-Miksa Egyetem munkatársa, valamint Rüdiger Krause, a frankfurti Goethe Egyetem professzora ismételten kielemezték a korong megtalálási helyéről és a mellette talált tárgyakról szóló adatokat, információkat.

A tudósok szerint a korong valódi, de ezer évvel fiatalabb az eddig feltételezettnél. A mellette talált bronzdarabok azonban valóban a bronzkorból származnak és mintegy 3600 évesek a véleményük szerint.

Gebhard és Krause a korong megtalálási helyét is kétségbe vonta

A Szász-Anhalt tartományban lévő Nebra városka mellett két, mára már elítélt sírrabló találta meg a csillagkorongot 1999-ben, korát a tudósok eddig 3600 évben határozták meg. Ez a világ legrégebbi, ismert égboltábrázolása.

A kétkilós, 32 centiméter átmérőjű, csaknem teljesen kerek korongon több helyen aranybevonat található: a régészek feltételezése szerint azok hajót, továbbá holdat, napot és csillagokat ábrázoltak. Az eredeti korong 2008 óta a történelem előtti idők hallei múzeumában látható állandó kiállítás keretében.

A lelőhely közelében Arche Nebra néven múzeumot alakítottak ki.

Forrás: MTI – AP – origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!