felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Idegen anyag a 12 ezer éves kék kődarabban

Idegen anyag a 12 ezer éves kék kődarabban

Angelo Pitoni a földtudomány és a különleges kőzetek szerelmeseként érkezett 1990-ben Sierra Leone területére, hogy kitermelés céljából tanulmányozza, illetve felmérje az ásványokban és gyémántban gazdag területet. A Sierra Leone és Conakry közé eső területen valami váratlannal találta szemben magát.

Az összetételét megvizsgálva furcsa dologra derült fény

Az itt élő Fula törzs – afrikai mohamedán törzs, mely az arab és a helyi törzsi nyelv keverékét beszéli – törzsfőnöke mutatott neki egy kéknél is kékebb követ, fehér vonalakkal a felszínén. Pitoni a követ szemügyre véve abban egy rendellenes módon tiszta türkizt sejtett, de később kiderült, ennél sokkal rejtélyesebb az azóta Ég-kőnek keresztelt különlegesség.

A Korán egy történetét szőtte köré

Nevét nemcsak színe miatt kapta. A törzsfőnök, amikor megmutatta a követ, egy ősi történetet is elmesélt hozzá az olasznak. Eszerint réges-rég az angyalok – a Korán is említ angyalokat – közt felkelés volt készülőben, ezért Isten a Földre száműzte őket, ahol szobrokká változtak. Az angyalok azonban nem érkeztek egyedül, velük hullott egy-egy darab az égből és a csillagokból is. A legenda szerint ez magyarázza, hogy a terület oly gazdag ásványokban és gyémántban, és így kerülhetett ez a rejtélyes kék kő is a Földre.

Pitoni persze tudta, hogy a kő kapcsán mondott történettel nem érheti be, az tudományos vizsgálatra szorul. Visszatérvén Európába, a Genevai Természettudományi Intézetbe és a római La Sapienza Egyetemre vitte a követ. Meglepetésére kiderült, a kő nem türkiz, és anyaga még csak nincs is hivatalosan katalogizálva. Annyit azonban megtudott, hogy hasonlót talált Marokkóban egy angol geológus, Anne Grayson is.

A vizsgálati eredmények

Az Ég-kő több vizsgálaton is keresztülment. Megvizsgálták, hogyan reagál különféle savakra, és felmelegítették 3000 fokra, hogy lássák, változik-e a szerkezete, az azonban nem változott meg. A kő vad kéksége ugyancsak kérdőjeleket hagyott maga után, ugyanis, amikor annak egy kis darabját mikroszkóp alá tették, áttetsző volt, a kő egészében mégis rendkívül intenzív színű. Bármivel is próbálkoztak, beletört a kutatók bicskája: a szín a mai napig magyarázatra szorul.

Ami az összetételt illeti, 11,58% szén, 6,39% szilikon, 3,31% kalcium, 77,17% oxigén – az oxigén jelenléte normális más kőzetekben is -, illetve egy nem ásványi, a tudomány számára ismeretlen organikus anyag alkotja a követ, mely utóbbinak korát a kutatók 15-55 ezer évesre saccolták. Vajon mi lehet ez az ismeretlen összetevő, és más kőzetekben miért nem bukkant még fel eddig?

Egymást érik a kérdések a titokzatos, kék kő kapcsán. Azt, hogy hamisítvány lenne, a kutatók a molekulaszerkezet vizsgálata során kizárták, mivel nem lehet maradéktalanul visszavezetni a Földön jelenleg  ismert alkotóelemekre.

De, ha nem hamis, akkor honnan pottyanhatott ide ez a zavarba ejtően kék, több tízezer éves, ismeretlen alkotóelemet tartalmazó kő? Színe és oxigéntartalma összecseng a törzsfőnök történetével, ám nyilvánvalóan nem egy darabka kővé dermedt eget vizsgálgattak a kutatók. Vannak, akik szerint egy ősi, fejlett civilizáció kifejlesztette mesterséges anyagról van szó, melynek mibenléte az idők során homályba veszett. Bármi is ez, bizonyosan ad még megoldandó feladatokat a jövő kutatói számára.

Forrás: femina.hu

Ossza meg ismerőseivel!