felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Elég nagy kérdőjel a tudósok számára a több ezer éves egyiptomi lelet

Elég nagy kérdőjel a tudósok számára a több ezer éves egyiptomi lelet

Kairó Egyiptom Múzeumának egyik vitrinjébe pillantva váratlan tárggyal találja szemben magát minden múzeumlátogató. Meglepettségük érthető, és az is, ha számos kérdés vetődik fel hirtelen. Döbbenetük, hitetlenkedésük rokon lehet azokéval, akik jelen voltak az egykori egyiptomi herceg, Sabu sírjának feltárásakor, ám össze nem mérhető: amit ugyanis a nyughelyen találtak, és ami ma a múzeum vitrinjében készteti fejvakargatásra a nézelődőket, sehogy sem illik bele a képbe.

Évtizedek alatt sem sikerült a lelet kapcsán dűlőre jutni

A harmincas években, a herceg sírját felnyitva került elő a kerek tárgy, amit avatatlan, de még avatott szemek sem vélnének egyiptomi leletnek. Lehetne repülőgép- vagy szellőzőberendezés-alkatrész, sőt, még autódísztárcsára is némiképp emlékeztet, de jellegénél fogva óhatatlanul felmerülhet az idegen eredet is. Csakhogy modern vonalai ellenére ez egy körülbelül ötezer éves tárgy.

A háromkaréjos lemez

Vajon mi lehetett valójában a sírba zárt különös lelet? Képek és további érdekességek következnek.

A különös tárgyat Brian Walter Emery egyiptológus találta meg Sakkarában, a hercegi sírban.

Sakkara, különleges lépcsős piramisával.

A tárgy átmérője 61 centiméter, magassága 10,6 centiméter, anyaga kvarcit.

Az egyik elmélet szerint ez az eszköz egy kerék alkatrésze lehetett. Kereket Egyiptomban időszámításunk előtt 1640 körül kezdtek használni. De, ha nem kerék, akkor mi lehetett ez?

Cyril Aldred egyiptológus szerint akármi volt is ez, egy másik, régebbi fémeszköz másolata lehetett, mégpedig egy nagyobb szerkezet egy eleméé. Szerinte nem is az a fő kérdés, mi volt ez, hanem, hogy hogyan tervezhettek ilyen vonalakat az ősi Egyiptomban, és hogyan munkálhatták meg ezt a tárgyat ilyen finoman csak réz- és kőszerszámokkal.

Olyan teória is született, mely szerint ez a tárgy egy háromlángú olajlámpás volt eredetileg, melyet rituálék alkalmával használtak. Ezt William Kay angol mérnök feltételezte. Egy másik, szintén realistább elmélet, hogy egyfajta váza lehetett.

lrugaszkodottabb elgondolások szerint a tárgy hidraulikus propeller vagy elektromos áram előállítására szolgáló generátor tartozéka is lehetett.

A szokatlan vonalak miatt sokakban felmerült az idegen eredet lehetősége is: talán egy földönkívüli jármű itt ragadt alkatrésze ez? Remélhetőleg idővel kitisztul a tudomány számára, mi is volt Sabu herceg háromkaréjos lemeze tulajdonképpen.

Forrás: femina.hu

Ossza meg ismerőseivel!