felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Van odakint 24 bolygó, amelyen valószínűleg jobb életünk lehetne, mint a Földön

Van odakint 24 bolygó, amelyen valószínűleg jobb életünk lehetne, mint a Földön

A tudósok régóta keresik a választ arra a kérdésre, létezik-e még egy olyan planéta a világegyetemben, mint a Föld. A legfrissebb kutatásokban olyanokra bukkantak, melyeken – papíron – akár jobb életünk is lehetne.

A Washington State University (WSU) kutatói egy új kritériumrendszer alapján több olyan “szuperhabitábilis”, azaz a lakhatósági kritériumokat feltűnően nagy mértékben teljesítő exobolygót (Naprendszeren kívüli planétát) azonosítottak, melyek elég kedvező körülményekkel rendelkeznek ahhoz, hogy – elviekben – élet alakulhasson ki rajtuk.

CNet szerint a tudósok már felfedezett, több mint 4500 exobolygót vizsgálva szűrtek ki 24 olyat, melyek a legközelebb állnak az általuk felállított kritériumokhoz. Ezek közé tartozik, hogy a bolygó 5-8 milliárd éves legyen (a Föld kora hozzávetőlegesen 4,5 milliárd év), és hogy egy csillag lakhatósági zónáján belül helyezkedjen el, a felszínén folyékony víz legyen.

E feltételeket figyelembe véve 24 jelöltet sikerült azonosítani – noha a megtalált bolygók közül egyik sem felelt meg az összes kritériumnak. A tudósok szerint a felfedezés ettől még biztató, hiszen a bolygók többsége nagyon is “életbarátnak” tűnik. A planétákban közös az is, hogy nagyon messze, több mint 100 fényévre vannak tőlünk, azaz átköltözni a jelenleg ismert technológiánkkal nem igazán lehetne.

A tudósoknak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy néhány bolygó a Földnél is sokkal jobb körülményekkel rendelkezik. Ezen jellemzők pontosabb vizsgálatához jön majd jól az újfajta űrtávcső, a James Webb, amelynek pályára állítását – a szerkezettel kapcsolatos, kisebb-nagyobb gondok miatt – már több alkalommal is elhalasztotta a NASA.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!