felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » “Aranyfolyót” fényképezett a NASA Peru felett, és ez nagyon rosszat jelent

“Aranyfolyót” fényképezett a NASA Peru felett, és ez nagyon rosszat jelent

A perui “aranyfolyó” újabb bizonyítéka a területen zajló súlyos természetpusztításnak.

Különleges fotókat készített még 2020 decemberében a NASA egyik űrhajósa Peru felett az amazonasi esőerdőről. Ám ahelyett, hogy egy szép természeti jelenséget láthatnánk, egy igen szomorú dologra derül fény a képekből.

A felvételen úgy tűnik, egy “aranyfolyót” találni az esőerdőben, ám a szakemberek szerint nem erről van szó. A képen ugyanis nem egy folyó látszódik, hanem sok olyan gödör, amit a nagyrészt a – minden bizonnyal illegálisan folytatott – aranybányászat miatt ástak ki – írja a BBC.

A gödrök többnyire láthatatlanok az esőerdő feletti felhők miatt, ám a Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautája kiszúrta, ahogy a napfény visszaverődik a területről – majd fotókat készített róla. Ezek most újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy milyen természetpusztítás folyik Peru Madre de Dios megyéjében.

Az ország a világ egyik legnagyobb aranyexportőre, ám az iparág nagyon szabályozatlan, így bányászok ezrei próbálnak szerencsével járni a területen. Emiatt folyamatosan irtják az erdőt, amivel létfontosságú élőhelyeket pusztítanak el. Arról nem is beszélve, hogy óriási mennyiségű higanyt használnak fel a bányászathoz, ami a légkörbe és a folyókba jutva mérgezi a környezetet.

A bányászok a több száz, vízzel megtöltött gödörben keresik az aranyat. Az ásással a régi folyók nyomvonalát követik, így a talajból értékes ásványi anyagokat termelnek ki.

A BBC beszámolója szerint a tudósok 2019 elején arra jutottak, hogy a térségben legalább 92 négyzetkilométernyi területen vágták ki a fákat a bányászat miatt. Korábban hasonló volt a helyzet Peru másik térségében, La Pampában is, ahonnan végül a perui kormány 2019-ben tiltotta ki a mintegy 5000 ott dolgozó bányászt.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!