felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Véletlenül fedezték fel a 18 szintes föld alatti várost: 20 ezer ember élhetett mélyen a föld alatt

Véletlenül fedezték fel a 18 szintes föld alatti várost: 20 ezer ember élhetett mélyen a föld alatt

Elképzelni is izgalmas, mit élhetett át az a gyanútlan törökországi, kappadókiai férfi, aki teljesen véletlenül rátalált a háza alatt rejtőzködő hatalmas föld alatti városra, Derinkuyura.

1963-at írtak, amikor a férfi valami miatt úgy határozott, hogy ledönt egy, a háza pincéjében álló falat. Ez a véletlen ötlet vezetett az elképesztő felfedezéshez, ugyanis a fal mögött egy titkos szoba bújt meg egy mélybe vivő lejárattal. Szakértői vizsgálatok kiderítették, hogy a lakóépület alatt mindvégig egy óriási, több ezer éves település rejtőzött, mely az időszámításunk szerinti 4. században létesítettek a kappadókiai görögök. A bizánci idők közepe táján, a 8-7. század idején tovább bővült, hogy elegendő menedéket és biztonságot adjon a lakosság számára a 780-1180 közt zajló arab-bizánci háborúk alatt.

A sokáig érintetlenül rejtőzött Derinkuyu felfedezése után hat esztendővel, 1969-ben a turisták előtt is megnyitotta kapuit: a képek kíséretében további érdekességek következnek róla.

Egy rajz a föld alatti városról: így kell elképzelni Derinkuyu keresztmetszetét.

Ez a legnagyobb föld alatti város, amelyet ez idáig Törökországban feltártak: 18 szintből áll, és 445 négyzetkilométeren terül el.

Puha, vulkáni kőzetbe vájták: kialakítása olyannyira szövevényes, hogy még évtizedekkel a felfedezése után is tártak fel benne újabb szakaszokat, helyiségeket.

Egyes átjárókat elgördíthető ajtókkal zártak el, hogy kivédhessék az illetéktelenek behatolását.

Derinkuyu 20 ezer ember befogadására volt alkalmas, akik a fent megszokotthoz hasonló életet élhettek odalenn.

Családi szállások, főzőhelyiségek, étkezők, istállók, kápolna, iskola, élelemtárolók, bor- és olajpréshelyiségek is helyet kaptak: minden, amire csak szükségük lehetett a túléléshez.

A szellőzőkút.

A város első írásos említése Xenofóntól származik, i. e. 370-ből. Anabaszisz című írásában anatóliaiakat említ, akik föld alatti, minden szükséges ellátást biztosító szállásokon élnek családjaikkal.

Forrás: femina.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up