felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Földön kívüli üvegházakat épít a Nanoracks

Földön kívüli üvegházakat épít a Nanoracks

A Nanoracks magáncég szerződést kötött az Egyesült Arab Emírségek befektetőivel Föld körül keringő üvegházak építésére és az űrben nevelhető rendkívül ellenálló növények termesztésére.

DNS mutációk

A Nanoracks vezérigazgatója, Jeffrey Manber szerint minden olyan növény, amely képes túlélni az űrben uralkodó mostoha körülményeket, bizonyíthatja a hasznosságát a Földön fenyegető élelmezésbiztonsági válságok megoldásában, és rámutatott a tudományos bizonyítékokra, amelyek alátámasztják ezt a hipotézist.

Manbert elképzelésében természetesen nem az szerepel, hogy a földi mezőgazdaságot felköltöztetik a világűrbe, és az ott növő terményekkel látnak majd el bennünket, hanem az, hogy olyan új növényeket nemesíthetnek, olyan fajta-variációkat hozhatnak létre, melyek képes lesznek a Földön található legzordabb körülményeknek is ellenállni. A globális felmelegedés és klímaváltozás ellen most folyó elkeseredett küzdelemben idején ez jól átgondolt jövőbelátó célnak nevezhető. 

“Az űrben gyakran előforduló DNS-mutációk, valamint a későbbi szelekció és szaporítás révén olyan fajtákat hoztunk létre, amelyek nagyobb hozammal, jobb tápanyag profilokkal és a betegségekkel szembeni kitűnő ellenálló képességgel rendelkeznek, valamint kevesebb vizet igényelnek és magasabb hőmérsékletet tolerálnak.” – mondta el Liu Luxiang, a Kínai Agrártudományi Akadémia Növénytudományi Intézetének kutatója, aki az űrben nemesített mutáns növények létrehozásán dolgozik, köztük zöldségfélékkel, búzával, kukoricával és a szójával.”

Üvegház a Föld körül

A Nanoracks idei tervei szerint szeretnének még ebben az évben egy StarLab Űrfarm Központ nevű űrállomást Föld körüli pályára állítani, ami üvegházként és kutatóközpontként is szolgálhat majd, ahol ezeket a fenntarthatóbb termelést elősegítő mutációkon átesett növényeket szaporíthatják.

“A koronavírus járvány és az éghajlatváltozás felnyitotta a szemünket az élelmezésbiztonság törékenységére mind a fejlődő, mind a fejlett világban. Úgy gondoljuk, hogy van egy olyan kutatási ösvény, melyben a világűr adta lehetőségek hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás és a Föld éghajlata okozta egyre növekvő veszélyek leküzdésére.” – mondta el Manbert. 

“Reméljük, hogy 2021 végéig képesek leszünk eljuttatni első kutatási eredményeinket a StarLab-tól az ISS-re. Felállíthatunk egy kis üvegházat a légzsilipünkben, és tesztelhetjük rajta az elképzelést, majd a következő öt évben feljuttathatjuk az önállóan keringő, autonóm üvegház-állomásunkat is.”

A kérdés, amire ma még senki sem tudja a választ természetesen az, hogy egy Föld körül keringő üvegházban viszontagságtűrőbb, ellenállóbb tápláléknövényeket tudnak-e majd termeszteni és nemesíteni, mint a tudósok a géntechnológia segítségével itt a Földön. A Nanoracknak mindenesetre már szerződése is van róla, hogy megkeresheti rá a válaszokat.

Forrás: raketa.hu

Ossza meg ismerőseivel!