felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Egyre nő a szibériai Alvilág kapuja: a tudósok már komolyan aggódnak

Egyre nő a szibériai Alvilág kapuja: a tudósok már komolyan aggódnak

Hatalmas, egyre csak nagyobb kráter tátong Kelet-Szibériában, 660 kilométerre Jakutszk városától. Az 1960-ban felfedezett, azóta is egyre szélesedő Batagaikát a helyiek az Alvilág kapujaként emlegetik, és gyakorlatilag felfalja a környezetében lévő erdőt.

A tudósok tanácstalanul figyelik a folyamatot, hiszen az fékezhetetlen: úgy vélik, a klímaváltozás okolható a kráter megjelenéséért. A felmelegedő, olvadásnak indult permafroszt miatt mozdult meg, és repedt szét a föld.

A Batagaika műholdfelvételen is tökéletesen kivehető, óriási kráter. Körülbelül egy kilométer hosszú, és száz méter mélységű részei is vannak.

Az Alvilág kapuja rohamosan tágul: évente tíz-harminc méternyivel lesz nagyobb, ahogy tovább olvad a fagyos altalaj.

A különleges geológiai folyamatot nemcsak aggodalommal, de érdeklődéssel is figyelik a kutatók, akik alsóbb rétegekhez fértek hozzá, sok mindent megtudva a területről.

A kutatók szerint a rétegekből levonható a következtetés, hogy a terület egykor egy nyitott tundra volt. Az ilyeneken a nagyon alacsony hőmérséklet miatt nem növekednek fák.

Szibériában, a Jamal-félszigeten van egy másik, geológiai szempontból nagyon különleges helyszín: hatalmas, sötéten tátongó, titokzatos lyuk keletkezett a földben.

Helikopterről szúrták ki a lyukat, melynek azóta a helyiek a Világ vége nevet adták.

Hetven méter átmérőjű, és 80%-a jég. Úgy vélik, valamiféle hőhatás miatt bekövetkező robbanás hozta létre, nem meteorbecsapódás.

Több hasonló lyuk is keletkezett Szibériában. Valószínűleg ugyancsak a globális felmelegedés miatt lyukad ki egyre több helyütt a föld.

Forrás: femina.hu

 

Ossza meg ismerőseivel!