felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Most jöttek csak rá, mire jó Nikola Tesla egyik találmánya

Most jöttek csak rá, mire jó Nikola Tesla egyik találmánya

Nikola Tesla minden idők egyik legjelentősebb fizikusa és feltalálója volt. Bár tevékenysége utóbb nagyban befolyásolta a tudomány fejlődését, életében nem kapta meg a neki kijáró elismerést. Tesla munkásságát még ma sem értjük teljesen, az általa szelepvezetéknek nevezett találmánnyal kapcsolatban például rengeteg a kérdőjel. Egy friss tanulmányban a szakértők ezt a nagyjából 101 éve kifejlesztett eszközt vizsgálták – írja az IFLScience.

A kutatók most úgy vélik, hogy a találmánynak egy eddig nem ismert funkciója is van.

A Tesla-szelepben egy sor kanyarnak köszönhetően a folyadék csak az egyik irányba tud áramlani. Az eredeti eszközt többen megpróbálták lemásolni, illetve feljavítani, de úgy tűnik, hogy egészen mostanáig nem sikerült tökéletesen felmérni a működését.

Leif Ristorph, a New York-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint lenyűgöző, hogy még száz év távlatából sem értjük tökéletesen a találmányt, illetve hogy eddig ismeretlen módon segítheti a modern technológiát. Ristorph és kollégái egy olyan prototípust építettek, amely a lehető legjobban hasonlított Tesla eredeti tervéhez. A kísérletben különböző viszkozitású folyadékokat próbáltak egyik vagy másik irányba terelni eltérő sebességgel.

Az eredmények alapján alacsony áramlási sebességnél a folyadékok könnyedén haladnak mindkét irányba, egy bizonyos sebesség felett ugyanakkor a fordított áramlás szinte lehetetlenné válik. A jelenség hátterében olyan turbulenciák állnak, amelyek elzárják a vezetéket az ellentétes irányban. A turbulencia a rendszerben jóval alacsonyabb áramlási sebességnél alakult ki, mint a hagyományos csövekben.

Az alábbi, angol nyelvű videó szemléletesen mutatja be a szelep működését:

Sok mai technológia jól működik stabil áramlási környezetben, oszcilláló erők hatására azonban már nem. Ez az egyik oka annak, hogy egyes szél- és hullámenergián alapuló innovatív ötleteket nem tudnak megvalósítani. A Tesla-szelep ugyanakkor épp ellentétes körülmények között funkcionál megfelelően.

Ristroph úgy véli, hogy Tesla fejlesztését számos modern technológiában lehetne alkalmazni. A találmánnyal többek között motorok rezgését hasznosíthatnák, hogy üzemanyagot pumpáljanak a rendszerbe.

Forrás: 24.hu

Ossza meg ismerőseivel!