felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Nyilvánosságra hozzák a szeptember 11-i terrortámadás dokumentumait

Nyilvánosságra hozzák a szeptember 11-i terrortámadás dokumentumait

Joe Biden felszólította az Igazságügyi Minisztériumot és az FBI-t, hogy hozzák nyilvánosságra a szeptember 11-i terrortámadás titkosított dokumentumait.

Az amerikai elnök egy rendeletben kötelezte az Igazságügyi Minisztériumot, az FBI-t és a többi, az ügyben érintett kormányzati szervet arra, hogy minden, a terrorcselekménnyel kapcsolatos vizsgálati anyagot publikáljanak. Biden egyébként ezt már a választási kampányában is megígérte.

“A huszadik évfordulóhoz közeledve most teljesítem ezt a vállalásomat.” – írta közleményében az elnök.

Bidenre nemrég a terrortámadás áldozatainak hozzátartozói is nyomást helyeztek ezzel kapcsolatban. Augusztusban azt mondták: az elnököt “nem fogják szívesen látni” a huszadik évforduló alkalmából rendezett megemlékezéseken, ha nem hozza nyilvánosságra a dokumentumokat.

A szaúdiak bajba kerülhetnek? 

Az új dokumentumok révén arra is fény derülhet, hogy a szaúdi kormányzat érintett volt-e a merénylet végrehajtásában. 

A terrorcselekményt elkövető 19 géprabló közül ugyanis 15-en szaúdi állampolgárok voltak.

A hivatalos álláspont szerint az amerikai kormányzat nem talált bizonyítékot arra, hogy a szaúdi kormányzat segítette volna az Al-Kaidát. Egy, a Fehér Házba küldött, nemrég nyilvánosságra került levélben viszont azt írták, hogy a közeljövőben publikálandó dokumentumok új információkat tartalmazhatnak erre vonatkozóan is. 

Korábban az amerikai hírszerzés vezetője tagadta, hogy a szaúdiak érintettek lennének az ügyben. A támadás áldozatainak hozzátartozói viszont már több milliárd dollárra perelték a szaúdiakat az érintettségük miatt, miután az amerikai törvényhozás úgy döntött, hogy erre joguk van

Felgyorsul a folyamat, árgus szemmel figyelik a hatóságokat

Az Igazságügyi Minisztérium még az elnöki rendelet előtt közölte, hogy az FBI már megkezdte a terrortámadás dokumentumainak felülvizsgálatát, titkosságuk feloldását és a nyilvánosságra hozatalt. Biden új rendelete viszont ezt a folyamatot is felgyorsítja: az elnük ugyanis azt parancsolta, hogy egyes dokumentumok esetében ez már szeptember 11-ig történjen meg. A többi dokumentum esetében féléves határidőt szabott meg a rendelet.

Biden utasítása szerint még az érzékenyebb információkat is közzé lehet tenni. Az elnök ugyanakkor hozzátette: az igazságügyi miniszter és a tárca feladata lesz meghatározni azt, hogy a közzététel előnyei az egyes dokumentumoknál „nagyobbak-e, mint az a kár, amely a nemzetbiztonságot érheti a nyilvánosságra hozatal esetén”, és ha így látják valamely esetben, akkor azt részletesen meg kell majd indokolniuk.

“Az FBI – az Igazságügyi Minisztériummal és más kormányszervekkel együttműködésben – folytatja a dokumentumok titkosságának feloldását, és előkészíti a nyilvánosságra hozatalukat.” – ezt mondta a Washington Postnak az FBI az elnöki rendeletről. Az Igazságügyi Minisztérium nem kommentálta az újabb fejleményt.

A hozzátartozók közül sokan üdvözölték az elnök döntését.

“Túl sokáig küzdöttünk az FBI-jal és a hírszerzőkkel. Sokat kell még tenni azért, hogy a meggyilkolt szeretteinknek igazságot szolgáltathassunk, és jóvátehessük azokat a károkat, amelyeket a húszévnyi titkolózás okozott.” – mondta Terry Strada, akinek a férje a terrortámadásban halt meg.

Az áldozatok rokonai mellett szenátorok és kongresszusi képviselők is üdvözölték a döntést. Adam B. Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke azt mondta: meg fognak bizonyosodni arról, hogy “minden kormányszerv az elnök utasításainak megfelelően, a törvények által lehetővé tett legnagyobb transzparencia mellett” végzi a feladatát.

Forrás: index.hu

 

Ossza meg ismerőseivel!