felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Titokzatos, ismétlődő jelek érkeztek galaxisunk közepéből

Titokzatos, ismétlődő jelek érkeztek galaxisunk közepéből

Furcsa, ismétlődő rádiójelet észleltek a Tejútrendszer közepében – számol be a Live Science. A kutatók szerint korábban nem figyeltek meg hasonlót. A felfedezésről beszámoló tanulmányban azt írják, a jel heteken át igen erős a rádió spektrumban, majd egyetlen nap alatt teljesen eltűnik. A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy egy eddig ismeretlen égitesttípus áll az észlelés hátterében.

Az ASKAP J173608.2−321635 jelű rádióforrást az Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) rádiótávcsővel találták meg. A teleszkóp 2019 áprilisa és 2020 augusztusa közötti adatgyűjtése során 13-szor fogták a jelet. A kibocsátás nagyon változó, és úgy tűnik, hogy nem igazodik semmilyen ciklushoz.

A csapat más távcsövek megfigyeléseit is segítségül hívta, de nem bukkantak az ASKAP J173608.2−321635-re. A forrás egy igazi rádiókísértet, amelyre egyelőre nincs magyarázat. A kutatók szerint az eddig leírt objektumtípusok közül egyik sincs teljes összhangban a mért értékekkel.

Lehetséges, hogy a jelet egy galaxisközponti rádióátmenet (GCRT) bocsátja ki. Eddig mindössze három GCRT-t fedeztek fel, azt ugyanakkor nem tudni, hogy pontosan mik is lehetnek az objektumok. A GCRT-k esetében a jelek mindenesetre gyorsabban alakulnak ki, illetve tűnnek el, mint a most vizsgált forrásnál.

Forrás: 24.hu

Ossza meg ismerőseivel!