felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Hat halott galaxist talált a Hubble, a tudósok sem értik, mi történhetett

Hat halott galaxist talált a Hubble, a tudósok sem értik, mi történhetett

A Hubble űrteleszkóp hat olyan galaxist detektált, amelyek a csillagképződés csúcspontján már halottak voltak.

A világegyetem keletkezése után nagyjából hárommilliárd évvel volt az az időszak, amikor a csillagképződés a legintenzívebb volt. A galaxisokban található anyagból rengeteg csillag született meg, ám a jelek szerint ez nem minden galaxisra volt jellemző.

A Hubble űrteleszkóp, valamint az Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat (ALMA) segítségével a tudósok hat olyan halott galaxisra bukkantak, amelyek egyszerűen kifogytak az “üzemanyagból”: a hidrogénből, ami a csillagképződés elengedhetetlen kelléke. Kate Whitaker, a Nature-ben megjelent tanulmány egyik vezető szerzője szerint rejtély, miként történhetett meg mindez.

A kutatóknak a gravitációs lencsék (nagy objektumok, amelyek meghajlítják a teret) segítségével sikerült befogniuk a meghajlított és felerősített fényt, amit ezek a galaxisok bocsátottak ki magukból.

A tudósok egyelőre nem tudják megmagyarázni, miért fogyhatott el ilyen gyorsan – alig hárommilliárd év alatt – a csillagképzéshez szükséges “üzemanyag”, vagy ha nem használták fel mindet, hová tűnt a többi. A kutatók úgy vélik, sokára lehet meg a válasz, ha egyáltalán képesek lesznek valaha is megtalálni azt.

Forrás: hvg.hu

 
Ossza meg ismerőseivel!